Lanzarote

Swipe

Emigranten

De eerste Canarische emigranten volgden Columbus naar Spaanse koloniën in de Cariben en Zuid-Amerika. Montevideo, de hoofdstad van Uruguay werd gesticht door immigranten uit Lanzarote. Aanvankelijk was dit onder dwang van de Spanjaarden die de overzeese gebieden wilden bevolken.

Uittocht

De grootste uittocht kwam echter in de tweede helft van de 17e eeuw toen concurrentie uit Zuid-Amerikaanse landen de Canarische suiker- en wijnhandel deed instorten. Duizenden verarmde boeren trokken naar de nieuwe wereld, op de vlucht voor werkloosheid en honger. De inwoners van Lanzarote werden in de 18e en 19e eeuw ook nog eens geplaagd door jaren van droogte gevolgd door vulkanisch geweld dat het vruchtbaarste landbouwgebied van de kaart veegde. Dit bracht een nieuwe stroom emigranten op gang. Velen overleefden de oversteek niet. Zij die het wel haalden kwamen vooral op Cuba en in Venezuela terecht. Venezuela wordt zelfs het achtste Canarische eiland genoemd.

Volgens Fidel Castro was de Canarische immigrant ‘El mas humilde’, het meest nederig van alle immigranten. Na de Tweede Wereldoorlog was er wederom een emigratiegolf en de banden met Latijns-Amerika zijn sterker dan ooit. Ook de inwoners van enkele dorpen in het zuiden van de Verenigde Staten hebben Canarisch bloed door de aderen stromen (San Antonio, Texas en St. Bernard, Lousiana).

In het interessante Emigrantenmuseum bij Teguise zijn getuigenissen van emigranten uit verschillende periodes te lezen.

10 prachtige bestemmingen in Lanzarote