Butha-Buthe

Inleiding Butha-Buthe

Op de vlakke zandsteenheuvel ten noorden van Butha-Buthe bevond zich tussen 1821 en 1823 Moshoeshoe’s vesting die niet te veroveren was tijdens agressieve uitbreiding van de Zulu-staat. Tegenwoordig is Butha-Buthe chaotisch, verarmd en antennerijk. Voetgangers, straatverkopers en minibussen alom. Rust en rondavels keren terug zodra u de plaats verlaat.

De afslag naar Ts’ehlanyane National Park bevindt zich 5,5 kilometer ten westen van Butha-Buthes centrum (aan A1).

Beschrijving bezienswaardigheden

Liphofung Heritage Site

Voordat u Lesotho’s indrukwekkende Maloti Mountains inrijdt, kunt u een bezoek brengen aan Liphofung Heritage Site (tel. 22460723 en 22913206, geopend dag. 08.00-16.30 uur) die is aangegeven vóór Moteng Pass en bereikbaar is door middel van een verharde weg.

Liphofung bestaat uit traditionele rondavels met informatie over cultuur en oeroude rotsschilderkunst. De gids neemt u mee naar de overhangende zandsteenklif, waaronder Sanschilderingen en geologische deposities uit de steentijd zijn ontdekt. Als u vragen heeft over Sankunst, Sanreligie of plaatselijk leven in de steentijd, is dit de plaats om deze te stellen. Ook kunt u hier overnachten en een ponytrektocht maken (reserveer ruim voor aankomst).

Liphofung is gemaakt door plaatselijke bouwvakkers en kunstenaars en is daarom gemeenschapsbezit. Financiële opbrengsten komen ten goede aan betrokken ‘communities’.