Het Departement Lot

Swipe

Souillac

Het stadje Souillac ligt bij de samenvloeiing van de rivieren Dordogne en Corrèze. Dankzij de vele overstromingen in het verleden is de grond rondom Souillac vruchtbaar; vandaar dat men hier in de 13de eeuw een benedictij-nenklooster stichtte. De kloosterlingen dempten de moerassen (souilhes), waarna er rondom het klooster een nederzetting ontstond die men naar de moerassen vernoemde: Souillac.

Het klooster kreeg het tijdens de Godsdienstoorlogen zwaar te verduren. De hugenoten verwoestten de abdij, slechts de kloosterkerk ontsnapte aan de vlammen. De protestantse hugenoten konden de kerk namelijk voor hun eigen erediensten gebruiken. In de 17de eeuw begon men met de heropbouw van de kloostergebouwen, maar tijdens de Franse revolutie werden de monniken definitief uit de stad verdreven.

Place Pierre Betz

Een bezoek aan Souillac begint vaak bij het Toeristen-informatiekantoor aan de Boulevard Louis Jean Malvy (RN20). Achter dit kantoor staat de 12de-eeuwse Beffroi. In de 18de eeuw werd dit kerkgebouw gerestaureerd, waarna het tot 1985 als stadhuis dienst deed. Sindsdien houdt men er bruiloften en partijen; incidenteel zijn er kunsttentoonstellingen. Voor de kerk ligt het Place Pierre Betz: links liggen de 17de-eeuwse kloostergebouwen; rechts staat de 12de-eeuwse kloosterkerk Sainte-Marie. Vanaf het plein vertrekt een autotreintje (train routier) waarmee u een rondrit door de stad en langs de oever van de Dordogne kunt maken.

Vertrek autotreintje: zomermaanden: dgls. 10, 11.30, 14.30, 16, 17.30, 19 en 21.30 u. (incidenteel 22 u).

De kloosterkerk Sainte-Marie

De kloosterkerk Sainte-Marie (Abbatiale Sainte-Marie) is een goed voorbeeld van romaanse bouwkunst in de Quercy: een grondplan in de vorm van een Latijns kruis; drie koepels als zolderwerk; en kapellen rondom het koor. Bijzonder is het beeldhouwwerk tegen de achtermuur, onder het orgel (het lichtknopje zit in de onbewerkte linkerpilaar!). Het 12de-eeuwse beeldhouwwerk werd grondig vernield door de hugenoten, maar werd in de 17de eeuw na veel gepuzzel met de gebroken stukjes hersteld. Bij de rechter driekantige pilaar is de profeet Jesaja (prophète Isaïe) afgebeeld met in zijn handen een papierrol. Het beroemde beeld is met veel gevoel gebeeldhouwd. Alle afbeeldingen zijn verbonden met het thema van de vergeving der zonden. Het reliëf boven de deur, tussen de beelden van Petrus en Benedictinus, stelt het leven van de monnik Theophilus voor. De man werd vals beschuldigd en vervolgens uit het klooster ontslagen. Dankzij een overeenkomst met de duivel kreeg hij zijn baantje terug; later kreeg hij spijt en vroeg hij Maria vergiffenis. Een ander reliëf toont hoe Abraham zijn zoon Isaäk wil offeren. Nog net op tijd houdt een engel zijn hand tegen en werden zijn zonden vergeven. De begeerte krijgt gestalte in het voortplantingsgedrag van dieren en monsters.

Tijdens restauratiewerkzaamheden in 1948 ontdekte men onder de kloosterkerk een begraafplaats en de resten van een godshuis uit de 10de eeuw. In deze crypte liggen sarcofagen uit de 11de en 13de eeuw. U kunt deze crypte tegen betaling bezichtigen.

Kloosterkerk Sainte-Marie geopend: dgls. 9 u.-zonsondergang.; rondleidingen: juli-aug. di. 9 u. (minimaal 5 personen, opgeven bij het Toeristen-informatiekantoor).

Automatenmuseum

Naast de ingang van de kloosterkerk, in de voormalige kloostertuin, is de ingang van het Automatenmuseum (Musée national de l'Automate et de la Robotique). In dit museum staat de grootste verzameling mechanische poppen uit de 19de en 20ste eeuw van Europa. Veel van de 1000 apparaten zijn gefabriceerd en later geschonken door de familie Roullet-Descamps. De mechanische poppen vertonen tijdens de rondwandeling hun acrobatische toeren; alles in het museum beweegt en maakt muziek. Er is een klein theater waar men een automatisch poppenspel opvoert.

Automatenmuseum geopend: juli-aug. dgls. 10-19 u.; juni en sept. dgls. 10-12 u. en 15-18 u.; april-mei en okt. en schoolvak. di.-zo. 10-12 u. en 15-18 u.; jan.-mrt. en nov. -dec. wo.-zo. 14-17 u.

Musée des Attelages de la Belle Époque

Liefhebbers van 19de-eeuwse rijtuigen kunnen op de Rue Paul Chambert een bezoek brengen aan het Rijtuigenmuseum.

Musée des Attelages de la Belle Époque geopend: juli-aug. dgls. 10-12 u. en 15-19 u.; april-juni en sept.-okt. dgls 14.30-18.30 u.

Copeyre Quercyland

Op de oever van de Dordogne, in de omgeving van de camping municipal, ligt het recreatiepark Copeyre Quercyland. Het park bezit vijf zwembaden voor verschillende leeftijden en een waterglijbaan. Verder is er een speeltuin en kunt u gebruik maken van allerlei attracties. U kunt er ook kano's huren.

Copeyre Quercyland geopend: mei-sept. dgls. 10-18 u.

Toeristen-informatiekantoor: Boulevard Louis Jean Malvy (RN20).

Bus: Busverbinding met Leygon en Brive (lijn 31).

Trein: Het treinstation S.N.C.F. ligt in het noordelijk stadsdeel; verbindingen met Toulouse en Parijs.

10 prachtige bestemmingen in Souillac en Dordogne en Lot