Tel Aviv

Swipe

Architectuur en kunst

De stad lijkt op het eerste gezicht wat betreft architectuur en openbare kunst weinig aantrekkelijk, maar schijn bedriegt!

Bauhaus-architectuur
In Tel Aviv kunt u bijvoorbeeld de mooiste voorbeelden van Bauhaus-architectuur vinden. Het is waar dat men weinig logica kan ontdekken in het stadsplan, toch heeft men in de jaren twintig en dertig geprobeerd om de stad helemaal te bouwen volgens de principes van het Bauhaus in de zogenoemde Internationale Stijl. Ruim 4000 moderne, witte huizen, voornamelijk appartementen en woonhuizen, waren het resultaat.

Strakke lijnen, witgekalkte buitenmuren en simpele geometrische vormen zijn de belangrijkste kenmerken van deze omwenteling in het bouwen. Vandaar dat de UNESCO in 2003 besloot om het centrum van Tel Aviv toe te voegen aan de lijst van Werelderfgoederen. Een goed voorbeeld van Bauhaus-architectuur is het gebouw waarin de Artists Studios (18 Elifeletstraat, geopend: maandag t/m donderdag van 17.00 tot 19.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur) zijn gevestigd. Deze voormalige basisschool is geheel gebouwd in het toenmalige ‘Florentine Quarter’ van Zuid-Tel Aviv volgens de principes van het Bauhaus. In de 17 klaslokalen verdienen nu kunstenaars hun brood, het is de grootste kunstgalerij van Tel Aviv. De ruimtelijke ordening stond echter nog in de kinderschoenen, met als gevolg dat veel fraai geformuleerde plannen de snelle opbouw van de stad niet konden bijbenen. Momenteel is er weinig geld voor restauratie en slaat op veel plaatsen de betonrot toe. Gelukkig verplicht een gemeentewet een ieder die een zakelijk of openbaar gebouw neerzet om minimaal 1% van het budget te gebruiken voor kunst. Op deze wijze probeert de stad haar positie als cultureel centrum te behouden.

Bezienswaardige kunstwerken

Op veel pleinen staan bezienswaardige kunstwerken: tegenover het stadhuis staat de Piramide van Igal Tomarkin, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de holocaust; op het plein tussen het theater Habima en het concertgebouw (Fred. Mann Auditorium) trekken de drie grote Schijven van Menashe Kadishman de aandacht van de voorbijganger; als u de oude stad Jaffa nadert, dan komt u oog in oog te staan met de ‘Poort van de Aartsvaders’, een beeldhouwwerk van Dan Kafri; een van de oudste kunstwerken is de ‘Hebreeuwse arbeider’ die in 1934 door Aryeh Elhanani werd vervaardigd en over de oude haven van Tel Aviv uitkijkt; zeer opmerkelijk is het ‘Witte Plein’ van de internationaal bekende kunstenaar Dani Karavan in de stadswijk Yad Eliahu. Het plein staat symbool voor een eeuwenoud tempelplein; op het Dizengoffplein spuit de 4 m hoge, glazen Fontein van Yaakov Agam ieder uur (met uitzondering van 14.00 en 15.00 uur) in verschillende kleuren. De fontein werd in 1986 aan tel Aviv geschonken door het bestuur van de stad Amsterdam en symboliseert het ‘samengaan van water en vuur’.

10 prachtige bestemmingen in Architectuur en kunst en Israël