De Middellandse Zeekust, de Rif en het oosten

Swipe

Chefchaouen

Een zeer karakteristiek plaatsje met huizen in diverse tinten blauw gecombineerd met wit is het in de Rif gelegen Chefchaouen. Hoewel van huis uit vooral een religieus centrum is het nu ook een culturele pleisterplaats met een driedaags muziekfestival Alegria, Festival de Chefchaouen in juli.

De naam Chefchaouen is te danken aan de ligging aan de voet van twee puntige bergen. Ech Chaoua betekent ‘de hoorns’ of ‘de pieken’. Chefchaouen betekent ‘kijk naar de hoorns of pieken’. Het stadje heeft een relaxte sfeer ondanks de vele toeristen.

Geschiedenis en ontwikkeling

In 1471 werd Chefchaouen gesticht door de Idrissiden onder leiding van Moulay Ali Ben Rachid. Van hieruit wilde hij de Portugezen bestrijden. Het waren shorfa’s, afstammelingen van de profeet Mohammed en zo ontstond een heilige stad met vele moskeeën, marabouts en zaouia’s. Zo’n twintig jaar later kwamen Joodse en moslimvluchtelingen uit Granada naar deze stad waardoor zij uitbreidde. Toen ontstond de huidige door Andalusië geïnspireerde architectuur met wit gesausde huisjes rond een patio. Christenen waren hier heel lang niet welkom en de stad raakte geïsoleerd.

Toen de Spanjaarden in 1920 arriveerden, hoorden ze de Joodse inwoners een heel oud soort Spaans spreken. Tussen 1921 en 1926 tijdens de Rifoorlog hebben de Spanjaarden het veld moeten ruimen voor de Imazighen (Berbers) onder leiding van Abd el-Krim. Maar kort daarna keerden de Spaanse troepen weer terug. Rond 1930 begonnen de Joodse inwoners met het indigoblauw verven van de huizen. Tot de onafhankelijkheid in 1956 bleef Chefchaouen onder Spaans gezag.

Momenteel is het nog steeds een heilige stad zoals je kunt zien aan de vele moussems (religieuze feesten) in dorpen in de omgeving en is het stadje dankzij de architectuur en sfeer aantrekkelijk voor toeristen.

Stadswandeling en oriëntatie

Chefchaouen bestaat voor een groot deel uit de medina (oostelijk deel) en de ville nouvelle (westelijk deel). Via de Plaza Mohammed V en de Avenida Hassan II rijd je de ville nouvelle in. Deze straat komt uit op de Place el-Makzen. Hier is een parkeerplaats want de medina is autovrij. Vervolgens kom je op de Plaza Uta el-Hammam in het centrum van de medina. Hier zijn vele cafés met grote terrassen en restaurants en vooral in de avond is het hier aangenaam vertoeven.

Aan de zuidoostkant van het plein staat de gerestaureerde kasba met een tuin, een galerie en een etnografisch museum met onder andere foto’s van verschillende Imazigh (Berber) klederdrachten. Je ziet de gevangenis waar Abd el-Krim heeft vastgezeten. Vanaf de toren heb je een fraai uitzicht op de pannendaken van Chefchaouen. De openingstijden zijn wo. t/m ma. van 9.00-13.00/15.00-18.30 uur, vr. van 9.00-11.30/15.00-16.30 uur. De entree is 10 dh.

Naast de kasba staat de Grote Moskee uit de 15e eeuw, die een achthoekige minaret heeft. Via de noordwesthoek van het plein kom je bij de Plaza Kenitra. Via de Calle Garnata loop je naar de Bab el-Ansar. Je passeert onderweg prachtige hoekjes, huisjes en fonteinen. Ook heb je steeds een mooi uitzicht op de groene omgeving. Achter de Bab el-Ansar ligt de ondergrondse bron Ras el-Ma in een gebouw. Deze bron zorgt voor de vruchtbare omgeving. Hier zijn ook graanmolens, wasplaatsen en een marabout.

Als je de brug over de Wadi Laou overgaat, kun je in een halfuur naar de ruïne van een oude moskee, die op een heuvel ligt, lopen. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Maak deze wandeling echter niet alleen.

Op de terugweg kun je in de medina zuidwaarts via de Plaza Sebanin en de Avenida Sidi Ahmed el-Uafi, die geheel uit trappen bestaat, weer bij de Avenida Hassan II terechtkomen. Als je vanuit de Plaza Uta el-Hammam zuidwaarts richting de Bab el Ain loopt, kom je door de mellah, de voormalige Joodse wijk.

Excursies vanuit Chefchaouen

Bij de Bab el-Ansar kom je bij de ingang van het Talassemtane Nationale Park dat 60 ha groot is. Er zijn hier verschillende wandelmogelijkheden in een behoorlijk geaccidenteerd terrein. Chaouen Rural, 3 Rue Machichi, tel. 039-987267, www.chaouenrural.org, verzorgt één- of meerdaagse wandel- en muildiertochten in de omgeving. Je logeert bij de lokale bevolking, een mooi voorbeeld van ruraal toerisme.

Naar Al Hoceima

Vanuit Chefchaouen moet je door een minder plezierig gebied om Al Hoceima te bereiken. Het is de streek waar op grote schaal kif oftewel marihuana wordt verbouwd. Het is het grootste hasjproducerende gebied ter wereld dat voor ruim veertig procent van de wereldproductie zorgt. Sinds de 15e eeuw wordt er hennep rond Ketama geteeld.

De Spaanse overheid gaf vanaf 1912 een paar Amazigh (Berber)stammen het recht om dit te doen. Bij de onafhankelijkheid werd de hennepteelt aanvankelijk verboden maar na protesten toch gedoogd. Vanuit verschillende havens wordt hasj vanuit Marokko naar Europa gesmokkeld.

Het bosrijke gebied tussen Chefchaouen en Ketama kan in de zomer heel erg mistig zijn, waardoor je maar stapvoets kunt rijden aangezien het zicht nog geen 50 meter is. Je ziet dan mannen met zwarte plastic zakjes langs de weg wat nogal crimineel aandoet. De onverharde straten in Ketama en het beeld van rondhangende mannen met plastic zakjes is niet prettig. Je kunt dan ook maar beter doorrijden.

Als het wel goed weer is, heb je een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee aan de linkerkant en rechts de beboste toppen van het Rifgebergte.

10 prachtige bestemmingen in Chefchaouen en Marokko