De Atlantische kust tot en met Essaouira

Swipe

Larache

Aangezien er een aantal gevaarlijke zandbanken voor de kust liggen, is Larache nooit een echte belangrijke havenstad geweest of geworden.

Geschiedenis

Het nabijgelegen Lixus werd door een prehistorisch volk met een zonnecultus bewoond en de Feniciërs stichtten er de handelspost Lixus. De inwoners van Larache maakten schepen voor de zeerovers van Salé en Rabat. In de 17e eeuw kwam de stad in Spaanse handen. De Spaanse invloed werd gecontinueerd, toen Larache de belangrijkste havenstad werd tijdens het Spaanse protectoraat van 1911 tot 1956.

In 1969 bezocht Thor Heyerdal Larache in verband met zijn Kon Tiki-expeditie. Hij kwam naar de stad en hoopte dat het oude ambacht van madias (boten van riet) maken nog zou bestaan. Dat was helaas niet het geval en uiteindelijk kwam hij terecht in Safi. Larache was de favoriet van de Franse schrijver Jean Genet die zich hier zelfs in 1986 heeft laten begraven.

Tegenwoordig is het een wat rommelige stad met veel in verval geraakte Spaans-Andalusische architectuur. Men is deze wel aan het opknappen zoals de restauratie van de gebouwen aan de Place de la Libération, het centrum van de stad.

Oriëntatie

De Place de la Libération heette vroeger Plaza de España en heeft een echte Spaanse sfeer. Hier omheen liggen de straten als een soort spinnenweb. De meeste hotels en restaurants zitten in de buurt. Ten noorden van dit plein ligt de shockerend armoedige Medina, die wel opgeknapt gaat worden. Er is zelfs een galerie geopend: Galerie Lafnar, 58 Assadr Alaadam, Kbibat, tel. 0671425659.

Vlak bij de kust liggen de ruïnes van het Fort Kebibat, een 16e-eeuws Portugees bouwwerk, dat nu Kasbah genoemd wordt. Aan de oostkant van de Place de la Libération is de Bab al-Khemis, een toegangsboog tot de medina. Rechts is de Zocco de la Alcaiceria, een door de Spanjaarden in de 17e eeuw gebouwde marktplaats geflankeerd door een zuilenrij. Hier zijn allerlei kleine winkeltjes met van alles.

Verderop is de Place de Makhzen en weer verder het Chateau de la Cigogne (het kasteel van de ooievaar) dat ook een Spaans bouwwerk is. Er tegenover is een klein Archeologisch museum met Fenicische en Romeinse gebruiksvoorwerpen uit Lixus zoals munten en keramiek. De openingstijden zijn: di. t/m za. van 10.00-12.00 uur en van 15.30-17.30 uur. De toegang is 10 dh. In de zomer is Larache heel druk met vooral uit Londen overgekomen Marokkaanse immigranten die hun familie komen bezoeken.

Excursies vanuit Larache: Lixus

Zo’n vijf kilometer ten noorden van Larache aan de weg naar Tanger liggen de Romeinse ruïnes van het oude Lixus. Deze plaats is al vanaf de prehistorische tijd bewoond. Op de akropolis stonden megalieten die op astronomische wijze te maken zouden kunnen hebben met die van M’Zoura. Ook hier ging het om een volk dat de zon aanbad. Rond een millennium voor Christus arriveerden de Feniciërs die hier hun eerste handelspost in Noord-Afrika stichtten. Vijfhonderd jaar later namen de Carthagers de macht over en 42 na Chr. werd het een Romeinse stad. Een van de exportproducten was ‘garum’ (vispasta). Rond 400 werd Lixus door de Romeinen verlaten.

Lixus ligt aan de monding van de Oued Loukos en hier speelde ook de legende van de Herculeswerken. Op een eiland in de monding van de rivier zou het paleis van de Afrikaanse koning Antaeus zijn, waarachter zich de tuinen van Hesperides zouden bevinden. De voorlaatste taak van Hercules was het verkrijgen van de ‘gouden appels’ die wel eens de beroemde mandarijnen van Noord-Marokko zouden kunnen zijn.

Lixus wordt niet bewaakt dus je kunt er altijd in en uit. Het is wel omheind en je moet even zoeken naar de ingang. Een niet al te duidelijk pad voert omhoog. Links beneden liggen de overblijfselen van de ‘garum’-bedrijven. Rechts passeer je het amfitheater waar gevechten met wilde beesten werden gehouden. Hier bevond zich bij de openbare baden een fraai mozaïek dat door onprofessioneel opgraven zwaar beschadigd werd. De meeste mozaïeken zijn te vinden in het Archeologisch Museum in Tetouan.

Hogerop is de akropolis met ruïnes van verdedigingsbouwwerken en tempels, waarvan vele waarschijnlijk in de eerste eeuw na Christus herbouwd zijn. Er zijn ook pre-Romeinse bouwwerken en zelfs een vroegchristelijke basiliek. Het uitzicht op de riviermonding van de Loukos en op Larache is hier prachtig. Lixus is te bereiken met stadsbus 4 of 5 vanaf het Chateau de la Cigogne in Larache. Je kunt ook een petit taxi voor 20 dh nemen. Je kunt er eveneens naartoe wandelen. Een laatste alternatief is een boottochtje (100 dh).

Moulay Bousselham

Bij Marokkanen is dit badplaatsje heel geliefd ook vanwege de lokale heilige Moulay Bousselham. Hij was van Egyptische afkomst en leefde in de 10e eeuw. Zijn koubba (tombe) is het middelpunt van de moussem (bedevaart) die eind juni, begin juli elk jaar gehouden wordt. Bij de koubba van Sidi Abd el-Galil wordt gebeden in verband met vruchtbaarheid.

In de zomer is het hier erg druk. Dit in andere maanden zo rustige plaatsje trekt steeds meer Europeanen, die hier huizen bouwen ook vanwege het prachtige strand en het natuurreservaat, waar duizenden vogels neerstrijken tijdens hun trek in december en januari. Tijdens een boottocht in de lagune kun je hiervan genieten. Je vertrekt vanuit de vissershaven. Het plaatsje bestaat uit één straat. In Café Milano kun je een vogelgids aantreffen.

De Atlantische kust tot en met Essaouira

10 prachtige bestemmingen in Larache en Marokko