Mauritius

Swipe

Januari, februari, maart

Oud en nieuw

Oudejaarsavond wordt op Mauritius uitbundig gevierd, met drankjes, hapjes en veel knalvuurwerk na middernacht. Jong en oud dansen op traditionele of moderne ritmes, samen met familie, vrienden en buren. In creoolse kringen blijft iedereen nog een paar dagen in de feeststemming en sluit de periode af met een ségafeestje dat bekend staat als ‘Le Roi Boire’, de laatste dag waarop je je aan alcohol te buiten kunt gaan.

Thai Poosam Kavadee

Oud en nieuw gaat op 2 januari naadloos over in dit Tamilfeest. Aan de hand van de maancyclus bepaalt een swami de juiste datum voor het feest, opgedragen aan de favoriete Zuid-Indiase god Muruga, ‘being of light’, ontsproten uit het derde oog van Shiva. Het feest sluit een tiendaagse vastenperiode af. De kavadee is een houten (of plastic of metalen) juk dat versierd wordt met bloemen en palmbladeren. Aan elk uiteinde hangt een sambo, een koperen pot met melk. Het juk met de melkpotten (melk is van de koe dus heilig voor de Tamils) wordt meegedragen in een processie, beginnend bij een rivier en eindigend in een tempel. De melk mag onderweg niet zuur worden wat in de tropenwarmte nog niet zo eenvoudig is. In de tempel wordt de melk ritueel geofferd aan Muruga. De kleuren van Muruga, roze en fuchsia, overheersen op deze dag. Je kunt de processies zien in de steden, vooral in Port Louis en Rose Hill.

Wat het feest voor buitenstaanders zo indrukwekkend maakt is de boetedoening van de Tamil-processieganger. Foto’s van stoïcijns ogende gelovigen die hun tong, wangen of rug doorboren met naalden en pinnen zijn wereldwijd bekend. Deze vels staan voor de speer van Muruga, symbool van goddelijke kracht. Traag en volledig in trance lopen de mannen en vrouwen (en soms ook jonge jongens) mee in de processie om na het offeren van de melk ook nog eens over gloeiende kolen te wandelen. Met deze draconische boetedoening hopen zij hun ziel te reinigen, de kracht van de geest over het lichaam te tonen en een samensmelting met het goddelijke te ervaren.

Sankranti / Thai Pongal

Dit is het oogstfeest van de Tamils. De eerste rijst wordt op een rituele manier gekookt in melk met kruiden in speciaal voor de deze dag versierde aardewerken potten. Ook hiervoor bepaalt een priester het juiste tijdstip. Zodra de melk overkookt, een teken van overvloed, roept iedereen vrolijk pongalo pongal! Een deel van de gekookte rijst wordt geofferd in de tempel, de rest gedeeld met vrienden en buren. Menigeen steekt zich voor deze gelegenheid in het nieuw.

Chinees Nieuwjaar / Lentefestival

Nationale feestdag in januari of februari, hoogtepunt van het jaar voor alle Chinezen. Het is een tijd van overvloedige maaltijden, mierzoete cakejes (gateaux la cire) en veel voetzoekerlawaai. Een week voorafgaand aan het feest houden de Chinezen thuis grote schoonmaak en tot na Nieuwjaar is het gebruik van scharen en messen taboe. Het feest begint met een diner met de hele familie, thuis of in een hotel-restaurant. Iedereen wenst elkaar het beste en geeft elkaar of elkaars kinderen cadeautjes voor ‘good luck’. De dag erna is een vrije dag voor iedereen. De Chinezen trekken erop uit voor familiebezoek, om te offeren bij pagodes of voor een dagje strand. Ook andere bevolkingsgroepen trekken massaal naar de kust. Rijke Chinezen gaan graag naar het casino. De kleur rood, gelukskleur van de Chinezen, zie je overal terug, ook in de rondzwervende restanten van het vuurwerk van de vorige dag. Chinese winkels en restaurants zijn drie of vier dagen gesloten en Chinese kinderen verschijnen een paar dagen niet op school.

Lantaarnfestival

Bij een ander Chinees feest dat twee weken na Chinees Nieuwjaar plaatsvindt staat de overwinning van Boeddha op het kwaad centraal. Dit wordt gesymboliseerd door een draak. In de avond gaan mensen met lampionnen in allerlei vormen en kleuren de straat op om te genieten van kostuumparades en drakendansen. In Rose Hill is ’s avonds een grote culturele manifestatie. Dit wordt live op tv uitgezonden.

Festival van Ching Ming

Chinezen brengen eten, bloemen en wierook naar de graven van familieleden.

Nacht van de Vrijheid 

In de Nacht van de Vrijheid op 31 januari komen sinds enkele jaren duizenden creolen bij elkaar in Mahébourg om de afschaffing van de slavernij op Mauritius (1835) te vieren.

Maha Shivaratri

Voor buitenstaanders een van de meest indrukwekkende feesten van Mauritius en het grootste hindoeïstische festival buiten India. Het is een groots, kleurrijk en geurrijk spektakel waaraan duizenden mannen, vrouwen en kinderen deelnemen. Maha Shivaratri betekent ‘de grote nacht van Shiva’. Ter ere van deze god begeven talloze pelgrims zich in een lange, devote stoet naar het kratermeer Grand Bassin of Ganga Talao zoals zij het noemen op de Plaine Champagne. De echte ‘diehards’ gaan te voet en vertrekken een of twee dagen van tevoren, anderen komen met tourbussen maar dan wel stapvoets vanwege de drukte.

De pelgrims dragen kanvars met zich mee, bamboestructuren versierd met bloemen, spiegels en belletjes. Ook de mensen zijn polychroom, de vrouwen in sari’s in iedere denkbare kleur en behangen met gouden armbanden, neus- en teenringen. Als toeschouwer voel je je heel onbetekenend, in je saaie jeans en T-shirt. De lucht is zwaar van jasmijn en kamfer en langs de kant van de weg staan talloze kraampjes met etenswaren. Luidruchtig is het ook, door de gebeden die via luidsprekers over de gelovigen worden uitgestort.

De indrukwekkende stroom van pelgrims eindigt bij het meer. Daar doen zij hun puja’s, rituelen rond het offeren van voedsel, wierook en bloemen. Overal staan mensen in het water, sommigen met de handen gevouwen en het hoofd devoot gebogen, anderen lachend en plezier makend. Her en der staan altaartjes en in het meer drijven waxinelichtjes op bananenbladeren. Wat Shiva niet tot zich neemt is voor de vissen en apen en wat dan nog overblijft voor de veegploegen. Zij hebben een dagtaak aan de schoonmaak.

Holi

Holi of voluit Holika Dahan is een vrolijk, speels feest dat in het teken staat van vruchtbaarheid en de kringloop van de natuur. Het vindt zijn oorsprong in Noord-India en was vroeger de enige gelegenheid waarbij iedereen, ongeacht kaste met elkaar feestvierde. Jonge mannen en vrouwen kregen de kans elkaar buiten het blikveld van de ouders te ontmoeten.

Het feest begint met een groot kampvuur waarop een beeld van Holika wordt verbrand. Holika was de dochter van een demon die het aan de stok kreeg met Vishnu. Op aandringen van haar vader wilde zij haar broer verbranden. Maar Vishnu redde hem en Holika ging zelf ten onder in het vuur. Tijdens Holi besproeien de feestgangers elkaar onder veel hilariteit met gekleurd water of poeder, meestal rood of roze. Let goed op want ook buitenstaanders worden niet gespaard!

Id-el-Adha

Offerfeest van de moslims dat in het teken staat van Ibrahim (Abraham) die door God werd getest met de opdracht om zijn zoon te offeren. De moslims gaan naar de moskee en slachten daarna een schaap of een geit. Eenderde van het vlees eten ze zelf, de rest wordt weggegeven aan minderbedeelden of verwanten.

Muharram/Yamsey

Feest der sjiieten ter herdenking van de onthoofding van Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed. Op deze dag zijn er processies waarbij zichzelf pijnigende moslims ghoons (versierde stellages) met zich meedragen door de straten van Port Louis. Het trekt vele toeschouwers.

Onafhankelijkheidsdag (12 maart)

Een patriottische dag op Mauritius, met veel vlagceremonies, een parade in Port Louis en toespraken van de minister-president op radio en tv. In de avond is er hier en daar vuurwerk.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius