Flora en fauna

Flora en Fauna in op Mauritius.
©Hansueli Krapf

Wetten van de jungle

De eerste mensen die Mauritius betraden troffen een subtropisch paradijsje aan, onaangeraakt en met een grote biodiversiteit. Miljoenen jaren hadden flora en fauna ongestoord een eigen, unieke evolutie kunnen doormaken op dit volledig geïsoleerde eiland. De dodo was daarvan slechts een van de vele opmerkelijke resultaten.

Het hele eiland was bedekt met een dik woud van hardhout dat werd bewoond door wonderlijke reptielen en vele andere vreemdsoortige vogels. Zoogdieren waren er bijna niet, daarvoor ligt het eiland te ver van Afrika en andere continenten. De dieren hadden geen natuurlijke vijanden en leidden een vredig bestaan.

Eind zestiende eeuw was het echter gedaan met de rust. Portugese en Hollandse zeevaarders brachten kippen, geiten en varkens naar het paradijs, en onbedoeld ook ratten die gek waren op vogel- en reptieleneieren. Hun rol bij de uitroeiing van de dodo en andere dieren was minstens even groot als die van de mens.

Behalve de dodo zijn nog vele andere opmerkelijke dieren voorgoed verdwenen waaronder verschillende soorten reuzenschildpadden, de Didiosaurus mauritianus (de grootste hagedis ooit) en de eveneens enorme zwarte vleugelloze papegaai. 

Onderwerpen

  • De dodo, walgvogel en pechvogel

    Dodo
    Mauritius en de dodo, ze worden vaak in één adem genoemd. De dodo (Raphus cucullatus, voorheen Didus ineptus), die merkwaardige, wat sullige loopvogel kwam...
  • Vogels

    Echoparkiet
    De negen inheemse vogels die Mauritius nog rijk is (plus twee op Rodrigues) behoren tot de zeldzaamste soorten ter wereld en komen nergens of bijna nergens...