Angoche

Reizen naar Angoche, Mozambique

 

Achtergrond

Angoche is gesitueerd aan een baai van de Indische Oceaan en behoort tot de oudste steden van Mozambique. Angoche werd in de vijftiende eeuw gesticht en vormde het belangrijkste handelscentrum van het gelijknamige sultanaat, dat tevens bestond uit de eilanden voor de kust. Op de markten van Angoche werden al kort na de stichting grote hoeveelheden goud en ivoor verhandeld. In de zestiende eeuw werd Quelimane de voornaamste havenstad, waardoor Angoche verarmde, maar een goede relatie met Ilha de Moçambique behield.

In het begin en midden van de negentiende eeuw ontwikkelde Angoche zich tot een belangrijk slavenhandelcentrum langs de Oost-Afrikaanse kust. Er werden zoveel slaven verhandeld dat de plaats een nieuwe wijk bouwde op het vasteland. In 1860 werd Angoche aangevallen door de Portugezen. Zij hieven het sultanaat in 1910 op en gaven de plaats de naam António Enes. In 1976 werd de naam veranderd in Angoche.

 

Akoti-plaats

Tegenwoordig is van Angoche’s prominentheid niets meer over. Het is een rustig, verarmd en zanderig plaatsje met een typisch Portugees stratennetwerk en enkele vervallen koloniale panden. De baai en de pier bevinden zich ten westen van het centrum. De mensen die hier wonen, behoren tot de Akoti-stam (‘Angoche’ is het Portugees voor ‘Akoti’) en spreken Ekoti. Deze taal behoort tot de Makhuwa-groep en maakt gebruik van opmerkelijk veel Swahili-woorden. Tegenwoordig zijn er circa 60.000 Ekoti-sprekers in de omgeving van Angoche.