Bartelomeüs Dias

Ontdekking wereldzeeën

Terwijl aan de Afrikaanse oostkust handel werd gedreven en vestingen werden gebouwd, was Portugal een vooraanstaand Europees land, waar de derde zoon van koning João ('Johan')  I, Infante D. Henrique ('Hendrik de Zeevaarder', 1394-1460), van mening was dat de wereld niet ophield bij de horizon. Het moet vreemd zijn geweest voor de bevolking van Portugal die de zee altijd leerde te vrezen en te beschouwen als obstakel.

Ontdekking Madeira en de Azoren

In 1415 vertrokken de eerste schepen naar Ceuta (de Afrikaanse noordkust) en in de jaren daarna werden Madeira en de Azoren ontdekt.

Handelsroute naar Indië

Bartelomeu Dias (1450-1500), inspecteur van de koninklijke magazijnen, kreeg van de Portugese koning de opdracht om verder te varen en een handelsroute naar befaamd Indië te ontdekken. Dias’ drie schepen verlieten Lissabon in augustus 1487 en waren onder andere beladen met koopwaar. Ook werden zes Afrikaanse mensen meegenomen die de lokale inwoners konden informeren over Dias' reis. 

Onvoltooide missie

Enkele maanden na vertrek uit Lissabon, voer Dias langs Afrika's zuidkust. Ter hoogte van Zuid-Afrikaans Wild Coast kwamen de schepen in zwaar weer terecht. Enkele dagen later bleken de schepen ver op zee te zijn, waarop werd besloten koers te zetten richting de zuidkust van Afrika - naar het schiereiland dat ‘Cabo das Tormentas' ('Kaap der Stormen') werd genoemd. Later kreeg dit gebied de naam 'Cabo da Boa Esperança' ('Kaap de Goede Hoop').

Omdat Dias wist hoe Indië bereikt moest worden, wilde hij de reis voortzetten naar Afrika's oostkust. Zijn bemanning weigerde echter, waarna zij terugvoeren naar Lissabon.