Beeldbouwkunst

Hout- en steenbewerking

De houten beeldjes die in de straten van Maputo worden aangeboden, zijn stuk voor stuk voorbeelden van Mozambique's hoogstaande bewerkingskunst. Ook speksteenbeeldjes vindt u hier, deze zijn meestal afkomstig uit Zimbabwe.

Bekende beeldhouwers

Mozambique's bekendste beeldhouwer is Alberto Chissano (1953-1994). Zijn werk betreft een mengsel van spiritualiteit en abstractie, oeroude kunst en moderniteit. Bekend is Chissano's beeld van verstrengelde lichamen, gemaakt van zacht, roodachtig sandelhout. Indrukwekkend is ook zijn postmoderne masker (‘mascara’) dat dateert uit de periode dat Chissano op zoek ging naar de relatie tussen kunst en natuur. Ook na zijn dood blijft Chissano's werken jonge kunstenaars inspireren.

Sammessonne Makamo (geboren in 1945) betreft ook een bekend beeldhouwer. Sandelhoutbewerking werd hem tussen 1970 en 1980 geleerd door Alberto Chissano. Makamo’s beeldjes, met hun typische langgerekte hoofden en armen, verschenen op internationale tentoonstellingen. Tegenwoordig is een deel van Makamo’s oeuvre te bezichtigen in 'Centro Cultural Franco Moçambicano', gevestigd in Maputo.