Centraal-Mozambique

 

Inleiding Centraal-Mozambique

In deze gids beslaat Centraal-Mozambique de provincies Sofala, Manica, Tete en Zambézia – gebieden die tot de armste ter wereld behoren. Het gebied heeft een oppervlakte van 333.530 km2 en is in veel opzichten anders dan andere delen van het land. Het gebied is ‘Afrikaanser’ (hoge, ruige bergen die zijn begroeid met savannestruiken en veel lemen hutten met rieten daken langs de weg), er zijn minder goede hotels en de enorme kustlijn is nog vrijwel geheel onbedorven.

Avontuurlijke instelling

Centraal-Mozambique is een ideale bestemming voor de avontuurlijk ingestelde reiziger! Paardrijden, het maken van wandeltrek-tochten door berggebieden en het spotten van wild behoren allemaal tot de mogelijkheden. De grote wegen in het gebied (EN1, EN6, EN102) zijn recentelijk opgeknapt en zijn zonder grote problemen te berijden. Indien u alleen Centraal-Mozambique bezoekt, doet u er verstandig aan om van Maputo naar Beira (Sofala), Quelimane (Zambézia) of Tete te vliegen; dit scheelt u namelijk minimaal vier dagen autorijden in de hitte. Maak uw (reis)programma voldoende flexibel: u kunt extra dagen in de bergen nodig hebben, u kunt langer voor de ferry over de Zambezi moeten wachten of u dient om te rijden als de wegen in onderhoud zijn of overstroomd zijn.

Het openbaar vervoer van Centraal-Mozambique is redelijk georganiseerd, maar om de mooiste plaatsen te bezoeken heeft u een eigen jeep met vierwielaandrijving nodig.

(Provincie) Sofala

Sofala is genoemd naar de Portugese vesting die hier in het jaar 1505 werd gebouwd. De provincie bestaat grotendeels uit vlak land, waarop suikerriet en rijst worden verbouwd. De garnalen die worden gevangen in de Indische Oceaan behoren tot de smaakvolste ter wereld.

Door het vlakke land stromen rivieren als de Púngoè, de Muda, de Sangussi, de Save (die de grens vormt met de provincie Inhambane) en de machtige Zambezi (die in het noorden de grens met de provincie Zambézia vormt). Helaas zijn overstromingen hier in de zomer een terugkerend verschijnsel. Richting het noordwesten wordt het landschap steeds hoger en vormt berggebieden.

(Provincie) Manica

Het gehele oosten van de provincie Manica bestaat uit schitterende en uiterst pittoreske berggebieden, waarin diverse rivieren ontspringen. Vlakbij de grens met Zimbabwe kunt u de machtige Monte Binga vinden, de hoogste berg van Mozambique. Het noorden van de provincie grenst aan de Zambezi en is onaangenaam heet (in combinatie met een hoge luchtvochtigheid). Goud en mica zijn de meest waardevolle edelmetalen die in Manica worden gevonden.

Op de berghellingen en in de valleien kunt u uitgestrekte fruitplantages (bananen, sinaasappels en druiven) en tabaksplantages aantreffen. De meeste inwoners van Manica behoren tot de Shona- of Senastam.

(Provincie) Tete

Ten noordwesten van Manica ligt de dunbevolkte provincie Tete, die bekendstaat om zijn ruige berglandschappen (waarbij een mens zich klein voelt), enorme afstanden en zinderende hitte. Dwars door de provincie stroomt de brede Zambezi, waarin de op één na grootste waterkrachtcentrale van Afrika is gebouwd: Cahora Bassa. Elektriciteit is dan ook het voornaamste product van Tete, dat ook bekend is om zijn goud- en ijzerertsvoorraden.

De meeste akkers bevinden zich in de groene valleien die typerend zijn voor het noorden van de provincie (het is hier ook koeler). Op deze akkers worden aardappels, fruit en maïs verbouwd.

Zambézia

De rivierrijke provincie Zambézia heeft een uitgestrekt kustgebied, waarop miljoenen kokospalmen staan (het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot is een bekend product en wordt ‘kopra’ genoemd) en rijst wordt verbouwd. Richting het noorden wordt het landschap steeds hoger en vormt een uitgestrekt berggebied dat wordt gekenmerkt door schitterende, groene valleien. Hier bevindt zich de op één na hoogste berg van Mozambique: Namúli. Op de hellingen bij deze berg wordt thee en (in veel mindere mate) koffie en fruit verbouwd.

Zambézia is bekend om zijn rijke tradities en vele festivals (carnaval wordt hier uitbundig gevierd met salsadansen). Ook staan de gekruide gerechten van de provincie in hoog aanzien. Mist u de (in palmolie gebakken) kip niet!