Flora

Onontdekte wildernis

In Mozambique zijn 5600 plantensoorten ontdekt. Omdat 80 procent van het land onontdekte wildernis betreft, zal het werkelijke aantal planten hoger liggen. Van de ontdekte planten, komen 250 alleen in Mozambique of alleen in een bepaald gebied voor.

Plantendiversiteit 

Chimanimani (cordilheira) staat bekend om plantendiversiteit, het loont de moeite om hier enkele dagen door te brengen om planten te bekijken. 'Miombo', ook bekend als 'brachystegia', bedekt grote delen van het land, met name ten noorden van de Save (langs EN1). Mangroves treft u aan in riviermondingen, waar stroming niet sterk is. Ook vindt u mangroves in (moeilijk bereikbaar) Zambezi Delta, gelegen tussen Beira en Quelimane. Mangroves groeien op zoute grond; wortels bevinden zich zowel boven als onder het water.

In het verleden bevonden regenwouden zich ten noorden van Beira.

Afrikaanse baobab 

Karakteristiek is de baobab, die u doorgaans overal aantreft. In het noordoosten, provincie Inhambane en langs Lago Niassa (Lake Malawi) neemt het aantal baobabs toe. Dit betreft de Afrikaanse baobab ('Adansonia digitata'); deze soort bereikt hoogtes van 25-30 meter en kent diameters van 15-20 meter. Onderzoek wijs uit dat de 'adansonia digitata' duizend jaar oud kan worden. De boom heeft een holle stam, waarin water wordt opgeslagen. Baobabvruchten worden gegeten of worden in voedselproducten verwerkt.