Geografie

Oppervlakte van Mozambique

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika en behoort met een oppervlakte van 801.590 km2 (bijna twintig keer zo groot als Nederland) tot de grotere landen van dit continent. Het land grenst aan Zuid-Afrika (491 kilometer), Swaziland (105 kilometer), Zimbabwe (1231 kilometer), Zambia (419 kilometer), Malawi (1569 kilometer) en Tanzania (756 kilometer).

Kusten en archipels van Mozambique

Het oosten van Mozambique ligt aan de Indische Oceaan ('Mozambique Channel'). Deze kustlijn bedraagt maar liefst 2470 kilometer; stranden bestaan vrijwel overal uit wit of lichtbruin zand. Voor de kust bij Vilankulo ligt de Bazaruto-archipel (in dit websitedeel 'Parque Nacional do Bazaruto' genoemd); ter hoogte van Moçimboa da Praia ligt de Quirimbas-archipel ('Parque Nacional das Quirimbas' genoemd). In het uiterste noordwesten grenst Mozambique aan Lago Niassa (Lake Malawi). Dit meer wordt omringd door ruige bergen en de lichtbruine stranden zijn hier wat smaller dan die van de Indische Oceaan.

Kustvlaktes en bergplateaus

Mozambique is opmerkelijk smal; de breedte varieert tussen zeventig en duizend kilometer. Achter de kustvlaktes ligt een heuvelachtig terrein dat westwaarts bergachtig wordt. Hiertussen bevindt zich de Zambezi Valley, het meest vruchtbare, maar ook heetste gebied van Mozambique. In het noordwesten vindt u hooggelegen plateaus, die een opvallend groot gebied beslaan.

Land van 'inselbergen'

Het noorden van Mozambique is rijk aan 'inselbergen': granieten kegels die honderden meters boven het landschap torenen. Hellingen zijn glad en kaarsrecht. Met name Ribaue en Mutuali (Província de Nampula) zijn geschikte oorden om dit spectakel te bewonderen. Met een hoogte van 2436 meter is Monte Binga (tegen de grens met Zimbabwe) het hoogste punt van Mozambique. Het laagste punt vormt het gebied in de directe omgeving van Beira, dat iets onder zeeniveau ligt.

Uitmondingen

Mozambique betreft het uitmondingsgebied van de Zambezi (2660 kilometer lang, Centraal-Mozambique), Komati (480 kilometer lang, Zuid-Mozambique), Limpopo (1750 kilometer lang, Zuid-Mozambique), Luangwa (800 kilometer, Centraal-Mozambique), Púnguè (400 kilometer, Centraal-Mozambique) en Rovuma (800 kilometer, Noord-Mozambique). Dit zijn rivieren van formaat, waarin talloze kleine rivieren zijn uitgemond. Deze stromen door regenrijk gebied ('s zomers) en komen onbeheersbaar van het Zuidelijk Afrikaans Plateau om uit te monden in de Indische Oceaan. Grootschalige overstromingen zijn het resultaat, deze leidden tot (ernstige) vernietinging van infrastructuur en dorpen, huizen en bedrijven. In schril contrast staan de droge rivierbeddingen en dorre landschappen die u 's winters aantreft.