Gurúè

Reizen naar Gurúè, Mozambique

 

Achtergrond

Bossen en theeplantages

Gurúè staat bekend om zijn uitgestrekte, diepgroene theeplantages die zijn aangelegd op de heuvels die de plaats omringen. De hogere delen van de heuvels zijn bedekt met bossen en maken deel uit van het massief, dat ten noorden van Gurúè ligt. De hoogste berg van dit massief is de kale, granieten Monte Namúli, die met zijn 2419 meter boven het onvergetelijk mooie landschap torent. Op de berg Binga (2436 meter) na, is dit de hoogste berg van Mozambique.

Gurúè ligt op een hoogte van 725 meter boven zeeniveau heeft een gematigd klimaat met veel neerslag (de hoge bergen die de plaats omringen houden regenwolken in de vallei). Het gevolg hiervan is, dat hier niet alleen miljoenen theeplanten groeien, maar ook koffieplanten en diverse fruitsoorten.

Thuis van de Lomwé-stam

Gurúè, dat in de Portugese periode Vila Junqueiro werd genoemd, wordt vooral bevolkt door mensen die behoren tot de Lomwé-stam. De meeste Lomwé-mannen zijn boer en waren in het verleden goede jagers (het jagen hield op toen het wild in de omgeving uitstierf). Zij hebben een eigen akkertje en bouwen hutten, maken de hekken om hun terrein en zorgen voor de tonnen waarin de maïs wordt bewaard. De vrouwen zorgen voor het eten en de kinderen en houden ervan om potten van klei te maken. De meeste Lomwé noemen zich Rooms-Katholiek, maar mengen deze stroming met voorvaderverering, die een grote invloed heeft op hun dagelijkse leven.

 

Uw bezoek

Gurúè wordt door weinig toeristen bezocht. Degenen die hier komen, gaan op zoek naar de Namúli Apalis (een zangvogeltje dat in de omringende bossen leeft) of andere bijzondere vogels. Ook is het beklimmen van Monte Namúli populair (alleen met een erkende en ervaren gids). Als u niet van (berg)wandelen houdt, kunt u naar Gurúè gaan om de schitterende theeplantages te zien.