Inhambane

Inhambane

Dhows op de glinsterende baai

Zanderig, gemoedelijk en historisch. Inhambane is één van de meest sfeervolle stadjes van Mozambique en wordt grotendeels omringd door Baía de Inhambane - een inham van de Indische Oceaan. Deze baai is bekend om haar dhows (traditionele zeilboten) die passagiers en vracht naar Maxixe en andere havenplaatsen brengen.

Havenstadje

Inhambane beschikt over een haven die tot 1960 tot de meest gebruikte van de regio behoorde. Tegenwoordig leggen schepen hier aan om bevoorraad te worden met kokosnoten, pinda’s en katoen. De meerderheid van de inwoners is moslim; de Islamitische Universiteit heeft hier dan ook een vestiging. Plan uw activiteiten vroeg in de ochtend of vroeg in de avond; overdag is het te warm.

Vlakbij Inhambane ligt Ponta da Barra en de bekende vakantieplaats Tofo.

Geschiedenis van Inhambane

Reeds in de 11e eeuw kwamen Omanieten met hun dhows in Baía de Inhambane, waar zijn handel dreven met de inheemse bevolking. Inhambane werd door de Portugezen in 1534 gesticht en behoort daarmee tot de oudste stadjes van Afrika. Het ging de nieuwe nederzetting economisch voor de wind; in de achttiende eeuw werd hier gehandeld in slaven, ivoor, goud en kruiden. In die tijd besloten Portugezen om zich permanent in het stadje te vestigen. Zij werden vergezeld door Indiërs.

Inhambane werd in 1834 gedeeltelijk verwoest door het leger van Soshangane, de heerser van Gaza die eens voor Shaka Zulu streed. Schade werd hersteld, maar economische welvaart bleef uit.

Bezienswaardigheden

Het centrum van Inhambane is klein en kent een Portugees stratennetwerk. De koloniale gebouwen zijn vervallen; hun exterieurs laten zien hoe welvarend Inhambane was. Het is moeilijk om een wandelroute langs bezienswaardigheden te plannen - de wijk laat zich namelijk ontdekken door te wandelen door straten, wat te drinken en kruiden in de winkels te ruiken.

Vanaf de pier (ten westen van Av. da Independência) heeft u zicht op blauw Baia de Inhambane en haar dhows. Vroeg in de ochtend komen hier boten, beladen met koopwaar die die dag in de straten van Inhambane wordt verkocht. Bij zonsondergang (en bij geschikt waterpeil) varen deze dhows terug naar Maxixe - een magnifiek gezicht. U kunt ook op de boulevard (Rua 3 de Fevereiro) van het uitzicht genieten.

Tussen de pier en Av. da Independência (eet- en drinkgelegenheden, deze vindt u ook in Av. Acordos de Lusaka) staat de oude kathedraal van Inhambane die ongeveer 200 jaar oud is. Als de deuren geopend zijn, kunt u proberen de klokkentoren te beklimmen. De nieuwe kathedraal staat vlakbij de oude kathedraal en is gebouwd in de negentiende eeuw. De markt (‘mercado’) mag u ook niet missen - fruit ligt naast rieten matten en handgemaakte manden (symbool van Inhambane).

Als u geïnteresseerd bent in oude locomotieven, kunt u een kijkje nemen in het treinstation (einde Av. de Moçambique) dat niet meer in gebruik is. Op het oude spoor staan stoere locomotieven en aanhangwagens - omgeven door hoog gras.

'Dhowtrip'

Als u wilt ervaren hoe het is om met een dhow op zee te zijn, dan kunt u van Inhambane naar Maxixe varen. Dhows vertrekken van de pier in Inhambane als zij vol zijn (pas op, er gaan veel mensen aan boord!) en de overvaart duurt ongeveer 30 minuten. U kunt ook proberen om een dhow met schipper te huren en naar Ponta da Linga Linga te varen.

Ponta da Linga Linga

Als u een stukje rustig en onontdekt Mozambique wilt bezoeken, kunt u een excursie ondernemen naar Ponta da Linga Linga, de meest zuidelijke punt van het schiereiland dat ten noorden van Baia de Inhambane ligt. Ponta da Linga Linga kent een breed strand met daarachter ontelbare palmbomen. Het warme zeewater is hier opmerkelijk rustig; wellicht spot u de bedreigde doejong.

De overtocht duurt ongeveer drie uur - vier tot vijf uur bij windstilte. Bescherm u tegen de zon (paraplu en zonnecrème) en onderneem de tocht niet bij regen.

Bestemmingen in de omgeving van Inhambane

  • Bazaruto-Archipel

    Noordstrand van Vilankulo Sanctuary
    Inleiding Parque Nacional do BazarutoAlgemeenSinds enkele jaren zijn de zes eilanden in het noorden van província de Inhambane en het omringende oceaanwater...

Reacties

Kan ik met een personen wagen van het Krugerpark naar Inhambane? Het lijkt me heerlijk mijn vakantie af te sluiten met een weekje strand. Vast bedankt

Beste Dick, de rit duurt ongeveer 11 uur. Uitdaging is dat u lastig een huurauto over de grens krijgt. Ik heb gehoord dat First Car(vroeger National) tegen een extra betaling hiervoor toestemming geeft. Maar ik zou wel even vooraf contact met hen opnemen. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar reservations@cmh.co.za Heeft u een eigen auto, dan is het geen probleem. Veel succes!