Manica

Reizen naar Manica, Mozambique

Achtergrond

Manica was in het verre verleden één van de belangrijkste goudhandelcentra van de uiterst welvarende staat Monomotapa. Het meeste goud werd naar de enorme havenstad Sofala gebracht, waar het werd verhandeld aan Arabieren. Helaas is van deze prominentheid niets meer over, Manica is tegenwoordig een uitgestrekt, stoffig provinciestadje dat vlakbij Penha Longa Mountains ligt.

Bezienswaardigheden van Manica, Mozambique

In het kleine centrum staat een aantal aardige koloniale gebouwen; in één ervan is het Museum van Geologie gevestigd. In dit museum kunt u bijzondere mineralen en stenen zien die in de omgeving van Manica zijn gevonden.

Ongeveer drie kilometer ten westen van Manica kunt u de fraaie Rotswandschilderingen van Chinamapere bezichtigen. Omdat deze heilig zijn voor de plaatselijke bevolking, hebt u voor een bezoek toestemming nodig van het stamhoofd. Hij kan een jongen vragen om u te begeleiden op het pad naar boven (de wandeling duurt circa één uur). Als bedankje kunt u hen wat meticais schenken. De rotswandschilderingen (‘Pinturas Rupestres’) staan aangegeven op een bord langs de EN6, tussen Manica en grenspost Machipanda.