Wandelroute ‘Luisterrijk Maputo’

Deze wandeling begint op Praça da Independência (‘Onafhankelijkheidsplein’) dat in het midden van de stad ligt. 'Praça’ is opmerkelijk groot voor het aantal auto’s dat er tegenwoordig overheen rijdt! Op het noorden van het plein bevindt zich 'Edifício do Conselho Municipal de Maputo'. Dit betreft Maputo's stadhuis dat rond 1940 werd gebouwd voor de gouverneur van Lourenço Marques. Op de façade stond ‘Aqui e Portugal’ (‘Dit is Portugal’), uiteraard werd deze tekst na Mozambique's onafhankelijkheid verwijderd.

Naast het stadhuis ziet u de kathedraal, Maputo's meest statige gebouw. Deze is spierwit en heeft een opvallend hoge toren. Op het zuiden van het plein bevindt zich 'Centro Cultural Franco-Moçambicana' (Frans-Mozambikaans Cultureel Centrum); in de tuin kunt u wat te eten of te drinken nemen. U vindt hier ook een kleine kunstgalerij met werken van beeldhouwer Samessonne Makamo.

Achter dit centrum vindt u Maputo's ijzeren huis, dat de residentie van de gouverneur was. Dit werd ontworpen door Gustave Eiffel, die ook de Eiffeltoren in Parijs liet bouwen. De constructie was foutloos; hij vergat echter Maputo's klimaat. Hierdoor werd het ijzeren huis verstikkend heet - de gouverneur woonde er dan ook één jaar (1892).

Van het plein kunt u Rua da Rádio inlopen. In deze straat staat het hoofdkantoor van Rádio Moçambique. Verderop krijgt Rua da Rádio de naam Av. Patrice Lumumba. Hoewel het wegdek slecht is, behoort deze straat ongetwijfeld tot de meest pittoreske van de stad. Enorme bomen staan op de vervallen trottoirs en tussen de (soms koloniale) panden is de zee zichtbaar. De straat is opmerkelijk rustig en kinderen spelen buiten de muren die om de huizen zijn geplaatst.

Verderop ziet u een kleine rotonde, waaraan 'Museu de História Natural' staat. Dit is gevestigd in een sierlijk pand dat is gebouwd in Portugese laatgotische stijl (Manuelstijl, begin zestiende eeuw). Deze stijl wordt gekenmerkt door versierselen en heeft Indiase, Moorse, Spaanse en Vlaamse invloeden. Binnen kunt u opgezette dieren bewonderen en olifantfoetussen zien.

Naast het museum ligt fotogeniek Av. Mártires de Mueda, een bijzondere straat waarin fruit wordt verkocht onder schaduwrijke bomen. Om naar Av. 24 de Julho, te komen, loopt u terug naar het museum en gaat u de tweede straat rechts in. Av. 24 de Julho is de hoofdstraat van Maputo; deze zal echter geen indruk maken. In de panden zijn winkels, hoofdkantoren en restaurants gevestigd. De trottoirs verkeren in slechte staat; wees voorzichtig.

Verderop bevindt zich (rechts) Museu Nacional de Geologia (geopend di. t/m vr. 15.00-18.00 uur, za. 09.00-12.00 en 15.00-18.00) dat is gevestigd in de voormalige synagoge. In de tuin bevindt zich een aantal bijzondere stenen; binnen kunt u mineralen bezichtigen. Vlakbij het museum staat de Polana Shopping Mall (Av. 24 de Julho), het prijzige winkelcentrum waarin onder andere bloemenwinkels, cadeauwinkels, een supermarkt, een parfumerie en een internetcafé zijn gevestigd. Op de bovenste verdieping bevindt zich een modern, ruim opgezet café-restaurant dat salades, prego’s en gevulde broodjes serveert. De omgeving van Polana Shopping Mall betreft Maputo's toeristische gebied, hier worden gebatikte doeken, zonnebrillen, houten beeldjes, kralenwerken en tafellakens aangeboden.

Verderop kruist Av. 24 de Julho de meest stijlvolle laan van Maputo: Av. Julius Nyerere. Onder stokoude jacaranda’s staan koloniale panden, waarin banken, kwaliteitsrestaurants en cafés zijn gevestigd. Op de schaduwrijke trottoirs worden houten beeldjes en andere kunstwerken verkocht. Een blok achter deze straat ligt Av. F. Engels, de rustige boulevard van Maputo. Aan deze mooie straat staan deftige panden die eigendom zijn van welvarende Mozambikanen en internationale organisaties. Op de bankjes kunt u uitrusten en genieten van het zicht op Baía de Maputo, die deel uitmaakt van de Indische Oceaan. Bij helder weer is Ilha de Inhaca zichtbaar.