Nampula

 

Reizen naar Nampula (stad)

Nampula is de ‘Economische Hoofdstad van Noord-Mozambique’ en telt ruim 400.000 inwoners. Het is een handelsstad, met een grote buitenlandse gemeenschap (onder andere het personeel van verschillende hulpverleningsorganisaties). Nampula is voor Mozambikaanse begrippen modern en beschikt over cafés en restaurants, hotels, banken, discotheken en winkels. In Nampula staan verschillende kathedralen, hoewel een groot deel van de inwoners Moslim is.

Sinds kort staat hier een Islamitische Universiteit, die een dependance heeft in Inhambane. Nampula is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is het waard om een dag in te verblijven om gebruik te maken van de winkels en restaurants die u buiten de stad niet meer tegenkomt. De omgeving staat bekend om zijn indrukwekkende monolieten die hoogtes bereiken van wel duizend meter. Beklim ze alleen onder deskundige leiding.

 

Geschiedenis

Nampula was een dorp, totdat de Portugezen in de jaren zestig van de vorige eeuw besloten om er een legerbasis te bouwen. Zij gebruikten dit als uitvalsbasis voor hun strijd tegen FRELIMO die het noorden onveilig maakte. Hierdoor groeide Nampula uit tot een stad.

 

Bezienswaardigheden

In Nampula ‘moet’ uw dag beginnen met het drinken van een kop koffie in één van de cafés. Het aanbod is opmerkelijk groot, waardoor u hier ook kunt lunchen of dineren, zonder te vaak terug te komen bij dezelfde eetgelegenheid. De witte kathedraal (‘Nova Senhora da Conceição’) is Nampula’s belangrijkste gebouw, waarvan de toren bijna overal in stad te zien is. Om de (opvallend grote) kerk ligt een plein.

Het Etnologisch Museum (geopend di. t/m za. 14.00-16.30 en zo. 10.00-16.00 uur), is aardig maar de toegangsprijs is te hoog voor de traditionele kunst die is tentoongesteld. Er is ook een winkeltje met Makonde-houtsnijwerk. De markt (‘Mercado Municipal’) van Nampula bevindt zich ten zuiden van het museum en is niet anders dan andere markten in Mozambique: kooplui die niet alleen fruit, cashewnoten en gevlochten manden aanbieden, maar ook fraai houtsnijwerk.

Als u op zoek bent naar goede souvenirs, kunt u een bezoek brengen aan de kunstmarkt (‘Mercado Artesano’) die elke zaterdagochtend wordt georganiseerd (nabij Hotel Tropical). Hier verkopen kunstenaars uit alle delen van de provincie hun materiaal: houtsnijwerk, kooien, manden, enzovoort.