Noordoost-Mozambique

 

Inleiding Noordoost-Mozambique

Het noordoosten van Mozambique beslaat op deze pagina's de provincies Nampula en Cabo Delgado.

Het gebied heeft een oppervlakte van 164.231 km2 en telt circa vijf miljoen inwoners. Zowel Nampula als Cabo Delgado heeft een brede kuststrook en wordt westwaarts hoger. Het groene binnenland wordt gedomineerd door hoge bergketens (vooral in de buurt van Monte Namúli) en monolieten. Op de velden en akkers groeien verschillende groenten en cashewnoten. Ook kunt u onderweg uitgestrekte katoen- en tabaksplantages tegenkomen.

 

Stranden en paradijselijke eilanden

Nampula en Cabo Delgado staan te boek als zeer afgelegen bestemmingen, die eigenlijk alleen per vliegtuig bereikt kunnen worden (de autorit naar Maputo duurt vier tot vijf dagen). U kunt hier komen om de prachtige, verlaten stranden te zien en een bezoek te brengen aan historisch Ilha de Moçambique. Op de paradijselijke eilanden van Parque Nacional das Quirimbas staan lodges die tot de beste ter wereld behoren. Het maken van een tochtje met een traditionele dhow is onvergetelijk en mag ook niet worden gemist.

 

Infrastructuur

De afgelopen jaren zijn de hoofdwegen van Nampula en Cabo Delgado flink opgeknapt, heeft Nampula zich ontwikkeld tot de voornaamste stad van Noord-Mozambique. Pemba profileert zich als toeristenstad - het is aan u om te beoordelen of dit lukt. Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft het gebied erg arm en onderontwikkeld. Langs de vele zandweggetjes liggen dorpen die bestaan uit lemen hutten (vaak voorzien van FRELIMO-vlaggen) met rieten daken. De vrolijke dorpskinderen zullen uw aanwezigheid al snel opmerken en uw auto willen voelen. U kunt hen wat papier en pennen aanbieden.

 

Van historisch belang

Cabo Delgado is van groot historisch belang. In 1960 vond in Mueda (ongeveer honderd kilometer ten westen van Moçimboa da Praia) de eerste betoging plaats tegen het Portugese bewind. Deze betoging eindigde in een bloedbad; u kunt er de honderden graven op de begraafplaats zien. In 1964 vond in de plaats Chai (aan de weg tussen Pemba en Moçimboa da Praia) de eerste FRELIMO-aanval op de Portugezen plaats.

Zowel Mueda als Chai zijn in de winter alleen bereikbaar met een jeep (vierwielaandrijving noodzakelijk). De provincie wordt voornamelijk bevolkt door Makua en Makonde.