Noordwest-Mozambique (Niassa)

 

Inleiding Noordwest-Mozambique

In dit websitedeel beslaat Noordwest-Mozambique de provincie Niassa. Het gebied is drie keer zo groot als Nederland en is bekend om indrukwekkende landschappen. Ruige bergen en hoge monolieten, eindeloze savannevelden en groene akkers wisselen elkaar af. Een deel van Niassa grenst aan azuurblauw Lago Niassa (Lake Malawi); dit behoort tot de meest bijzondere plaatsen ter wereld.

 

Voor avonturiers

Niassa is een provincie voor echte avonturiers. De infrastructuur staat er op allerlei terreinen nog in de kinderschoenen: de weinige wegen zijn meestal van zand en zijn in de zomer onbegaanbaar, openbaar vervoer is nihil, er zijn geen goede hotels (Lichinga en Lago Niassa vormen hierop uitzonderingen; uitgestrekt Reserva do Niassa heeft ook een lodge) en elektriciteit ontbreekt of kan dagenlang uitvallen, net als elders in Mozambique.

Dit alles geeft Niassa charme, een stuk authentiek Afrika. Neem ruim de tijd voor een verkenning, huur een goede jeep met vierwielaandrijving en neem altijd ruim voldoende eten en drinken mee voordat u op pad gaat.

 

Yao, Makua en Nyanja

Niassa is bijzonder dunbevolkt - het aantal nederzettingen is gemakkelijk te tellen. Er zijn maar twee steden: Lichinga (de hoofdstad) en Cuamba. De dorpen bestaan voornamelijk uit lemen hutten met rieten daken waarbij rode FRELIMO-vlaggen wapperen. Drie stammen domineren de provincie: de Yao (het gebied tussen de Rovuma en de Lugenda, inclusief Lichinga), de Makua (ten zuiden van de Lugenda) en de Nyanja (in de buurt van Lago Niassa).

 

Ballingsoord

Schitterend Niassa heeft ook een keerzijde. Tegen het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw werden talloze Mozambikanen die werden verdacht van staatsondermijnende activiteiten, door de communisten van FRELIMO naar dit gebied verbannen. In veel gevallen betrof het onschuldige burgers en de manier van arresteren kwam overeen met het handelen van de KGB.

Tegenwoordig vormen het bestrijden van alcoholisme en het stopzetten van de braindrain (goed opgeleide Mozambikanen verlaten Niassa) de grootste uitdagingen voor de autoriteiten.

 

 

.

Bestemmingen in Noordwest-Mozambique (Niassa)

  • Meer van Malawi

    Een vogel vliegend over het water van Lake Malawi.
    Reizen naar Lake Malawi, Mozambique AchtergrondZonder twijfel is Lake Malawi 'het' pronkstuk van de Great Rift Valley, een stelsel van slenken tussen Turkije,...

Kaart van Noordwest-Mozambique (Niassa)