Quelimane

Reizen naar Quelimane

 

Achtergrond

De hoofdstad van de provincie Zambézia is fraai gesitueerd aan de blauwe Rio dos Bona Sinais die wat verderop uitmondt in de Indische Oceaan. In de directe omgeving staan meer dan twaalf miljoen kokospalmen; dit is de grootste kokospalmplantage ter wereld. Het zal u dus niet verbazen dat kokos een voornaam exportartikel is van de regio. De rijst die op de velden rond Quelimane groeit is een positief resultaat van de overstroming in 2007 en wordt ook geëxporteerd.

Het warme en vochtige Quelimane (‘kellie-mane’, 200.000 inwoners) is in verschillende opzichten een ontdekking waard. Vervallen, koloniale gebouwen staan in de buurt van grijze flats. Quelimane staat te boek als conservatieve Moslimstad, maar hiervan is in het straatbeeld weinig zichtbaar. In het centrum zijn verschillende sfeervolle, gezellige cafés en restaurants gevestigd.

Verlaat Quelimane niet zonder het schitterende strand van Zalala te zien.

 

Geschiedenis

Kilwasultanaat, Vasco da Gama en David Livingstone

Quelimane werd gesticht door handelaren uit het Kilwasultanaat (tegenwoordig een deel van de Tanzaniaanse kust). Het was Vasco da Gama die in 1498 langs de kust voer. Hij besloot de rivier op te varen en op de plaats van het huidige Quelimane een zeeroute naar India uit te denken. De rivier noemde hij daarom ‘Rio dos Bons Sinais’ (‘Rivier van Goede Voornemens’). In de eerste helft van de negentiende eeuw maakte de Schotse ontdekkingsreiziger David Livingstone een reis van West- naar Oost-Afrika. Deze reis beëindigde hij in Quelimane, waar hij twee jaar later Brits consul werd (1862).

Recent

In 2006 werd in Quelimane het congres van FRELIMO georganiseerd en in januari 2007 kwam de stad als gevolg van hevige regenval onder water te staan. Ruim zeshonderd families raakten dakloos en zowel de huizen als de wegen en straten liepen grote schade op. Het zal zeker een paar jaar duren voordat alle materiële schade hersteld is.

 

Bezienswaardigheden van Quelimane

De (Rooms-Katholieke) kathedraal (‘Catedral Velha’) is de belangrijkste bezienswaardigheid van Quelimane. De kerk werd in 1785 gebouwd en behoort tot de oudste gebouwen van zuidelijk Afrika. Helaas verkeert deze in vervallen staat. De kerk staat aan Av. Marginal (de boulevard), hier kunt u rustig wandelen en genieten van het uitzicht op de anderhalve kilometer brede rivier, terwijl u denkt aan Vasco da Gama, die hier ruim vijfhonderd jaar geleden aan land kwam.

 

Bezienswaardigheden in de omgeving van Quelimane

Circa veertig kilometer ten oosten van Quelimane ligt het strand van Zalala (‘Praia de Zalala’) dat misschien wel het mooiste strand van Zambézia is. Dit heeft een lengte van twintig kilometer en is (in het weekend) populair bij de inwoners van Quelimane. Het pijnboombos geven deze omgeving een Europees tintje. Deze werden door de Portugezen geplant om aan te geven dat er in het binnenland water gevonden was.

De weg naar het strand is verhard en leidt door schitterende, uitgestrekte kokospalmbossen. De weg kent enkele flinke bochten, pas uw snelheid daarom aan.