Samora Machel verongelukt

Regeringstoestel crasht

Op 19 oktober 1986 vloog Samora Machel met 33 regeringsambtenaren van Lusaka (Zambia) richting Maputo. De vlucht verliep zonder incidenten, totdat de presidentiële Tupolev boven Zuid-Afrika een bocht maakte en richting Matsapha in Swaziland vloog. De reden voor deze routeafwijking werd niet gecommuniceerd en was niet bekend bij de Mozambikaanse luchtverkeersdienst. De Tupolev vloog door; de piloot meldde de leiding van Maputo’s luchthaven dat de landingsbanen niet verlicht waren.

Nabij 'Montes Libombos' (Lubombo Mountains) daalde het toestel. Om 19.21 uur stortte dit neer bij Mbuzini in Zuid-Afrika. Samora Machel en 24 anderen overleefden de crash niet.

Oorzaak crash

Pik Botha, Zuid-Afrikaans Minister van Buitenlandse Zaken, was dezelfde dag ter plaatse in gezelschap van Mozambique's minister van veiligheid. Botha ontkende dat Samora's Tupolev door het Zuid-Afrikaanse leger was neergehaald. Internationaal onderzoek concludeerde dat het ongeluk te wijten was aan een fout van de piloot. Geruchten met betrekking tot Zuid-Afrika's betrokkenheid zijn echter hardnekkig. Zelfs nu beschuldigen prominente ANC-politici het Apartheidbewind van doelbewuste betrokkenheid - ondanks het feit dat geen respectabel onderzoek dit bevestigd.

Opvolging

Op 6 november 1986 werd Joaquim Alberto Chissano benoemd tot opvolger van Samora Machel, wiens weduwe Nelson Mandela huwde in 1998. Chissano was sinds 1975 Machel's minister van buitenlandse zaken. Binnen FRELIMO stond hij bekend als kien en stabiel onderhandelaar tussen gematigden en Marxisten. Chissano's komst de Mozambikanen zicht op beëindiging van grof geweld en terreur waarmee dagelijks werd geleefd.

Gerelateerde pagina: 'Vrede'