Verkiezingen 1994

Deelnemende partijen

Ruim zes miljoen Mozambikanen registreerden voor deelname aan de president- en assembleeverkiezingen van oktober 1994.

Hoewel de Mozambikanen konden kiezen uit veertien partijen, ging de politieke strijd tussen FRELIMO en RENAMO. Dit was tegen de Europese en Amerikaanse verwachting, gezien FRELIMO en RENAMO het land zo lang geterroriseerd hadden. UNOMOZ zag toe op het verkiezingsverloop.

Uitslag presidentverkiezing

Joaquim Chissano (FRELIMO) kreeg ruim 53 procent van de stemmen en continueerde zijn presidentschap. Afonso Dhlakama (RENAMO), kreeg bijna 34 procent van de stemmen.

Uitslag assembleeverkiezing

De assembleeverkiezing werd gewonnen door FRELIMO (44 procent). RENAMO werd de tweede partij (38 procent); maar behaalde de meerderheid in de vijf centraalgelegen provincies.

Politieke arena

Voor het eerst in de geschiedenis bevonden FRELIMO en RENAMO zich in de politieke arena. Beide werden door Westerse regeringen aangemoedigd om een regering van nationale eenheid te vormen. Samenwerking tussen FRELIMO en RENAMO was moeizaam, uitputtend, frustrerend en vertragend, net zoals stichten van vertrouwen. Partijleiders dreigden het vredesbestand meermaals op te zeggen, maar druk van buitenaf en een getraumatiseerde, oorlogsvermoeide bevolking leidden tot wegvallen van draagvlak.

Lidmaatschap British Commonwealth

In 1995 werd Mozambique lid van British Commonwealth ('Brits Gemenebest'). Het land is nooit een Britse kolonie geweest, maar lange periodes van Portugese economische zwakte leidden tot allesomvattende Britse druk op besluitvorming in het land - uitgevoerd door Londen en vanuit Mozambique's aangrenzende Britse koloniën. Bovendien wordt lidmaatschap door Maputo gezien als stimulans voor de bevolking om Engels te leren - de voertaal van alle buurlanden.