Verkiezingen 2009

Status RENAMO

Sinds 1994 ervaart (conservatief/centrumrechts) RENAMO problemen met omschakelen van guerrillabeweging naar politieke partij. De organisatie heeft geen nationale verkiezingsoverwinning geclaimd of president geleverd. Verkiezingsfraude (in het nadeel van RENAMO) werd in 1994, 1999 en 2004 aangekaart, maar heeft niet tot electorale aardverschuivingen of nieuwe verkiezingen geleid. Dreigementen, waaronder boycotten van de assemblee, hebben tot dusver niet geleid tot daden.

Movimento Democrático de Moçambique (MDM)

In maart 2009 vond een scheuring in RENAMO plaats. Prominente leden, geleid door Deviz Simango (burgemeester van Beira), stichtten 'Movimento Democrático de Moçambique', een rechtse partij. RENAMO, dat al zijn leden nodig heeft om FRELIMO aan te pakken, zag zich geconfonteerd met een directe en serieuze concurrent. Dit ongewenste scenario leidde tot verbitterde vijandschap.

Datum

De president- en assembleeverkiezingen vonden plaats op 28 oktober 2009.

Deelnemende partijen

Aan de president- en assembleeverkiezingen van 2009 namen 17 partijen deel. De strijd ging echter tussen (sociaaldemocratisch/socialistisch) FRELIMO, RENAMO en nieuwkomer MDM. MDM kreeg toestemming voor deelname aan de presidentverkiezing, maar mocht niet in alle kiesgebieden aan de parlementsverkiezing meedoen.

Uitslag presidentverkiezing

Armando Guebuza (FRELIMO) veroverde 75 procent van de stemmen - flinke winst ten opzichte van 2004. Afonso Dhlakama (RENAMO) moest tevreden zijn met 16,4 procent (de helft van zijn presidentstemmen in 2004). Daviz Simango (MDM) kreeg 8,6 procent van de presidentstemmen.

Uitslag assembleeverkiezing

Met 74,7 procent van de stemmen bleek FRELIMO nog succesvoller dan in 2004. De partij won de meerderheid in alle provincies, voormalige RENAMO-vestingen Zambézia en Sofala incluis. Van RENAMO's 90 assembleezetels (2004) bleven 51 over (17,7 procent van de stemmen). MDM wist 8 zetes te veroveren (bijna 4 procent).

Opkomst

Slechts 42 procent van de stemgerechtigde Mozambikanen maakte de wandeling of autorit naar de stembureaus. In 2004 bedroeg de opkomst 36 procent.

Internationale waarneming

Waarnemers van Southern African Development Community (SADC) kwalificeerden de verkiezingen als eerlijk; Mozambique's electorale commissie verklaarde de verkiezingen geldig. Dit weerhield Dhlakama niet van klagen over grootschalige fraude in het voordeel van FRELIMO. Hij eiste nietigverklaring van de verkiezingsresultaten en dreigde met afwezigheid bij de Opening van het Parlement. Armando Guebuza begon zijn tweede termijn als president van Mozambique.

Gerelateerde pagina: 'politiek'