Zuid-Mozambique

Boa Gente

‘Terra da Boa Gente’ noemde Vasco da Gama (1469-1524) het gebied dat tegenwoordig het zuiden van Mozambique vormt. 'Gebied van Goede Mensen' is tegenwoordig de bijnaam van geheel Mozambique. Nog is Zuid-Mozambique synoniem van gastvrijheid en vriendelijkheid.

Etniciteit

Zuid-Mozambique beslaat op deze website provincía de Gaza en província de Inhambane. Dit betreft onmetelijk en uitzonderlijk dunbevolkt gebied met een gezamenlijk oppervlak van 144.324 km².

Gaza wordt vrijwel uitsluitend bevolkt door Shangaan; in Inhambane treft u Tsonga, Chopi en Tswa. Een onmisbaar deel van Chopicultuur is de 'timbila', een dans en slaginstrument. Ook gebruiken zij de 'mbira', een toetsenxylofoon.

Natuurwonderen

De tropischgroene kuststrook van Gaza en Inhambane staat bekend om eindeloos zandstrand, blauwe lagunes en riviermondingen. Vóór de kust liggen paradijselijke (en bewoonde) eilanden die zijn begroeid met savanne en kokospalmen. Zandduinen bereiken hier een maximale hoogte van 70 meter; deze torenen boven authentieke dhows en idyllische eilandmeren. Duikmogelijkheden alom, zien van koraalriffen en kleurrijke zeedieren is gegarandeerd - ook voor snorkelaars.

In de kustzone vindt u dorpen waarvan de kleurrijke markten uw tijd waard zijn. Deze worden omringd door palmbomen, open velden en zowel suikerriet- als bananenplantages.

Verblijfsmogelijkheden

Welvarende Rhodesiërs, Europese Portugezen en Zuid-Afrikanen ontwikkelden de kustzone op aantrekkelijke plaatsen to prestigieus vakantiegebied. Aan de kust en op de eilanden vindt u tegenwoordig lodges en guesthouses. Het aantal neemt toe, waardoor concurrentie ontstaat. Deze accommodaties bevinden zich direct aan de Indische Oceaan en worden beheerd door Zuid-Afrikanen en Portugezen. De eilandlodges van Parque Nacional do Bazaruto zijn stijlvol - evenals de chaletprijzen. Boek geen dagexcursie naar de eilanden, daarvoor zijn deze te speciaal.   

Wegennet

Alle vakantieplaatsen en strandlodges liggen in de nabijheid van 'estrada nacional' 1. Deze is verhard; u bereikt de stranden van Tofo en Barra binnen een dag vanuit Maputo. Langs de route vindt u traditionele hutten onder kokospalmen, dorpen, stalletjes, rivieren, lagunes en bananenplantages. Het aantal geasfalteerde wegen naar kustplaatsen neemt toe (omdat strandlodges met zandwegen in het regenseizoen onbereikbaar zijn).

Binnenland

Richting het binnenland wordt het landschap hoger en dor. De temperatuur stijgt, luchtvochtigheid neemt af. Dit eindeloze, vrijwel onbewoonde terrein is begroeid met savanne. Afstanden tussen de weinige nederzettingen zijn enorm, bewegwijzering vermindert en accommodaties verdwijnen. Bovendien is mobiel bereik minimaal en neemt het aantal benzinestations af; met een kapotte auto staat u er alleen voor. Weg 205 naar Massingir (Parque Nacional do Limpopo) vormt hierop een uitzondering, hoewel deze in het regenseizoen regelmatig onder een laag Limpopowater staat.

Status Parque Nacional do Zinave en Parque Nacional do Banhine, Parque Nacional do Limpopo

Deze nationale parken bevinden zich diep in het binnenland. Wegen naar 'Banhine' en 'Zinave' bevinden zich in slechte staat (4x4 onontbeerlijk), waardoor de parken vrijwel onbereikbaar zijn.

'Banhine' kent uitgestrekte 'wetlands', maar bestond tot 2004 alleen op papier. Tegenwoordig heeft African Wildlife Foundation een onderzoekscentrum in het gebied - dit dient als basis voor verdere ontwikkeling. AFW wil 'Banhine' bouwen en inrichten - een tijdrovende klus gezien het park geen faciliteiten en minimale infrastructuur kent.

Parque Nacional do Zinave was door de Portugezen gesticht als jachtgrond aan Rio Save. Het FRELIMO-RENAMO-conflict en daaropvolgende afwezigheid van gezag leidde tot doden en/of eten van het wild door bewoners van het gebied. Belangstelling voor 'Zinave' keerde enkele jaren geleden terug, resulterend in enige vorm van bestuur. Als gevolg hiervan werden in januari 2013 olifanten, buffels en zebra's uitgezet. Zinave's toekomst is, net als die van Banhine, positief. Echter, ontwikkeling van structuur is tijdrovend - in de toekomst zal hier sprake zijn van parkwegen, lodges, informatieborden en betrouwbare dierenbescherming.

Parque Nacional do Limpopo betreft de wildernis aan de andere kant van Kruger National Park. Dit natuurgebied is beschreven in de sectie 'Limpopo Nationaal Park'.

Bestemmingen in Zuid-Mozambique

  • Bazaruto-Archipel

    Noordstrand van Vilankulo Sanctuary
    Inleiding Parque Nacional do BazarutoAlgemeenSinds enkele jaren zijn de zes eilanden in het noorden van província de Inhambane en het omringende oceaanwater...

Kaart van Zuid-Mozambique