Bad Bentheim

Höhenburg Bentheim
Höhenburg Bentheim

Bad Bentheim behoort in feite tot het graafschap Bentheim. Maar, zo dicht in de buurt van de Höhenburg Bentheim, is het voor de hand liggend er ook hier enige aandacht aan te besteden. Bovendien liggen gemeenten die vroeger zelfstandig waren en thans tot de gemeente Bad Bentheim behoren, in het Steinfurter Land en dat is weer Münsterland.

Hiervoor is het al even genoemd: het kenmerk van Bad Bentheim (waar jaarlijks duizenden Nederlanders een vakantie doorbrengen) is het kasteel, Höhenburg Bentheim, voltooid in 1116 dat hoog boven het dorp uittorent. Je vindt er een rozentuin waaromheen de gebouwen zijn gegroepeerd. Een belangrijk gedeelte daarvan is opengesteld voor het publiek en als je nog nooit in een folterkamer was of je je geen voorstelling kunt maken van de manier waarop men in vroeger dagen de gevangenen behandelde, moet je er beslist een kijkje gaan nemen. Pronkstuk van het kasteel is de zandstenen crucifix uit de 11e eeuw: ‘Herrgott von Bentheim’. Je vindt er trouwens ook Nederlandse sporen, met name koningin Emma was hier indertijd vaak te gast. In de gebouwen met prachtige interieurs bevindt zich een permanente tentoonstelling over de burcht, haar roemruchte bewoners en de omgeving. Als je geluk hebt ontmoet je de man die momenteel de scepter over het omvangrijke bezit zwaait, prins Oskar zu Bentheim und Steinfurt.

In Bad Bentheim zijn enkele interessante musea. Zo is er het Museum für Radio- und Funkgeschichte, een lustoord voor de liefhebber van de geschiedenis van de radio vanaf ongeveer 1920. Ook voor kinderen een interessant uitstapje.

De schilder en grafisch kunstenaar Otto Pankok woonde en werkte in Bad Bentheim (wijk Gildehaus) vanaf 1936 tot aan zijn overlijden in 1966. In het naar hem genoemde Otto Pankok museum zijn tal van kunstwerken van zijn hand ondergebracht. In het gemeentehuis is een gedeelte uit zijn werk te bewonderen.

Het Geologisch Openluchtmuseum (vrijwel altijd geopend en eveneens in Gildehaus) toont werk en wonen in vroeger dagen in deze omgeving. Nabij het openluchtmuseum ligt de enige steengroeve in het graafschap waar nog zandsteen gedolven wordt.

Van een vroegere zandsteengroeve heeft men een openluchttheater gemaakt waar jaarlijks vele voorstellingen worden gegeven op tal van gebieden. In Bad Bentheim vind je een casino en er zijn geneeskrachtige baden.

Informatie

Touristinformation Bad Bentheim
Schlosstrasse 18
48455 Bad Bentheim
Tel. 05922 - 98 330
E-mail: info@badbentheim.de  
Internet: www.badbentheim.de

Bestemmingen in de omgeving van Bad Bentheim

 • In de omgeving

  Ruiterpad Metelener Heide
  Ten zuiden van Steinfurt ligt Altenberge. De gotische parochiekerk dateert uit de 15e eeuw en heeft een opvallend altaar. Het oude arsenaal werd in 1661 in...
 • Ochtrup

  Haus Welbergen
  De stad met ruim 19.000 inwoners (2015) kent een lange geschiedenis als het gaat om pottenbakken en later textielnijverheid. Aan het moderne centrum kun je niet...
 • Steinfurt

  Schloss Steinfurt
  Als je erheen rijdt zie je hoofdzakelijk verkeersborden die de richting wijzen naar Burgsteinfurt. Als je die aanhoudt kom je op de juiste plaats van bestemming...