Livingstone

Dr. Livingstone I presume?
Dr. Livingstone I presume?

Het zal ieder duidelijk zijn dat de stad genoemd is naar de arts, ontdekkingsreizger en missionaris David Livingstone. Hij was het ook, althans volgens de overlevering, die als eerste blanke de Victoria watervallen zag. Hij bereikte de watervallen op weg van zuidelijk Afrika naar de Indische Oceaan op 16 november 1855.

De plaats is zeer op toeristen ingesteld en er zijn vele hotels en andere onderkomens te vinden, maar het is aan te raden altijd vooraf te bespreken. Neemt u deel aan een georganiseerde één- of meerdaagse excursie, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over een plek om te overnachten.

Livingstone of zoals het oorspronkelijke genoemd werd, Maramba, is een drukke stad met ongeveer 100.000 inwoners die bekendheid kreeg werd na de aanleg van de spoorweg die Kaapstad in Zuid-Afrika moest gaan verbinden met Caïro in Egypte. Het is een van de toeristencentra die voorziet in de behoefte om een bezoek te brengen aan de Victoria watervallen. Het andere plaatsje is het veel kleinere Victoria Falls in Zimbabwe, waarmee het in Zambia gelegen Livingstone via een weg en met een (spoor)brug, verbonden is.

Aanvankelijk lag Livingstone aanmerkelijk dichter bij de watervallen, maar malaria verhinderde de uitbreiding van 'Oud-Livingstone' bij Old Drift, een plaatsje boven de watervallen. Rond 1900 vestigden de eerste Europeanen zich op een hoger gelegen plaats die Constitution Hill of Sandbelt Post Office werd genoemd en nu bekend staat als Livingstone. De allereerste Europeaan was Frederick J.Clark, bijgenaamd 'Mopane'. Hij kreeg deze bijnaam van koning Lobengula van het Matabelevolk vanwege zijn rijzige gestalte en zijn hardheid. In 1898 was hij de eerste blanke die bij Old Drift een cafë exploiteerde maar die zichzelf vooral als koopman en expediteur zag.

In 1901 begon het bedrijf van Cecil Rhodes: de British South Africa Company, aan de bouw van een brug over de Zambezi die Zambia en Zimbabwe met elkaar zouden gaan verbinden en als zodanig een belangrijke schakel zou gaan vormen in de verbinding tussen Zuid-Afrika en Egypte. In 1904, een jaar voor de ingebruikname van de brug, vestigden zich al de eerste ondernemers in Livingstone met een vooruitziende blik op het te verwachte toerisme wat in 1905 dan ook daadwerkelijk op gang kwam.

In 1907 waren er al twee hotels in het stadje. Aanvankelijk leek het erop dat Zambia de concurrentiestrijd om de gunst van het publiek van Zimbabwe zou verliezen, maar aan het begin van de 21e eeuw kwam het toerisme naar en vanuit Zimbabwe vrijwel stil te liggen vanwege fraude en andere malversaties tijdens het bewind van Robert Mugabe. Bovendien werden in 2002 enkele toeristen in Zimbabwe overvallen en is het algemeen bekend dat met name de overheid slechts functioneert vanwege corruptie. Livingstone profiteerde van de terugval van Victoria Falls en groeide razendsnel uit tot een toeristenplaats van betekenis.

De naam Livingstone is de enige níet Afrikaanse plaatsnaam in Zambia. Alle andere Engelse plaatsnamen zijn na de onafhankelijkheid gewijzigd in Afrikaanse namen of kregen hun oorspronkelijke benamingen weer terug.

Zambia National Tourist Board

www.zambiatourism.com

ztb@zambiatourism.org.zm

Gerelateerde onderwerpen

 • David Livingstone

  David Livingstone
  'Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen'. 'Zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens...
 • Klimaat

  Victoria Falls ©Joachim Huber
  Hoewel het klimaat bij de Victoria watervallen niet echt afwijkt van wat het noorden van Botswana en Namibië voor u in petto hebben, gevoelsmatig is het er...
 • Victoria Falls

  Hotel Victoria Falls
  In het uiterste westen van Zimbabwe ligt het plaatsje Victoria Falls. Het telt iets minder dan 40.000 inwoners en is ontstaan nadat de Victoria watervallen een...
 • Victoria watervallen

  Victoria Falls
  In 1989 werden de Victoria watervallen, die deel uitmaken van de Zambezi rivier die de grens vormt tussen Zambia en Zimbabwe, door de UNESCO aangewezen als...

Kaart van Livingstone en omgeving