Dhulikhel

Zonsopkomst in Dhulikhel
Zonsopkomst in Dhulikhel, ©Ronnie Rokebrand

Op een afstand van ongeveer 32 km van Kathmandu ligt op een hoogte van 1500 m, langs de weg naar de Chinese grens (Kodari) het Newardorp Dhulikhel (letterlijk ‘berg van stof’). In het verleden passeerden de karavanen die reisden tussen China en India dit dorp. Ook hier heeft men een schitterend uitzicht over de machtigste bergtoppen van de wereld. Met helder weer reikt het oog van de Annapurna en Manaslu in het westen tot de Makalu (8481 m) in het oosten. Vooral de zonsopkomst is hier onvergetelijk. Het beste uitzicht heeft men vanaf de 150 m hoge heuvel ten oosten van het dorp. Bovenop deze heuvel staan de Panorama View Lodge en de kleine Kalitempel (Bhagabati). Het is verstandig om te overnachten in de eenvoudige Panorama View Lodge. Overnacht u in het dorp Dhulikhel (10.000 inwoners), dan loopt u de kans om bij het ochtendgloren in de mist van de vallei te zitten met slechts een gering uitzicht. Vanaf de heuvel waarop het Panorama View Lodge ligt heeft u geen last van de valleinevel, voorts is het uitzicht hier met helder weer veel weidser. Bovendien zit u vlak bij de Tamangdorpen in de omgeving; vanaf de Panorama View Lodge kunt u de Tamangs in de diepte zien werken op hun landerijen.

Tempels

Rondom het centrale plein van Dhulikhel kunt u een bezoek brengen aan de Hari Siddhitempel en de drie verdiepingen tellende Vishnutempel. Een andere bezienswaardige tempel is de Bhagwati Shivatempel.

Korte trektochten Dhulikhel

Een verblijf in Dhulikhel is uitermate geschikt om korte trektochten te maken naar de Tamangdorpen in de omgeving. Vooral ook omdat maar weinig toeristen in dit gebied komen; het is de ideale plaats om kennis te maken met het dorpsleven.

Bijzonder is de in totaal 6 km lange trektocht (3 uur heen en 3 uur terug!) naar de stoepa en het boeddhistische klooster Namo Buddha (zie Panauti). Tijdens de wandeling passeert u verscheidene hindoetempeltjes.

Andere wandelingen (dagtrips) leiden onder meer naar de nabijgelegen Panchalvallei (800 m), naar het Newardorp Panauti (zie Panauti) en naar de heuvel Narayan Stan (2000 m). Tijdens de trektocht naar Narayan Stan passeert u Tamangdorpen en verscheidene Vishnutempels. Steeds waken de toppen van de besneeuwde bergen op de achtergrond. Alle genoemde dorpen liggen in elkanders nabijheid.

Een aantrekkelijke dagtocht leidt vanuit Dhulikhel naar de Timal Narayantempel (2134 m) die gewijd is aan de god Vishnu. Uw moeite wordt beloond met een prachtig uitzicht op onder meer Gauri Shankar en de stroomgebieden van de Sun Koshi en Roshi.

Verbindingen Dhulikhel

[-], Bussen naar Dhulikhel vertrekken vanuit Kathmandu om het uur (busstation Ratna Park (Old Bus Park/City Busstation)). De bussen rijden via de zogenaamde Chinese weg, die doorloopt tot Kodari aan de Tibetaanse grens, en bereiken Dhulikhel na ongeveer anderhalf uur.

[-], Ook worden er zogenoemde sunrise excursions georganiseerd. Men vertrekt ’s ochtends om 4.00 uur en is rond 8.00 uur alweer terug in Kathmandu. Ook de countryside excursions naar Kodari aan de grens met Tibet stoppen in Dhulikhel (9.00 tot 18.00 uur).

Bestemmingen in de omgeving van Dhulikhel

 • Changu Narayantempel

  De Changu Narayantempel ten noorden van Bhaktapur
  Acht kilometer ten noorden van Bhaktapur staat op een hoogte van 1540 m en op de top van een 153 m hoge heuvel één der oudste voorbeelden van de Nepalese...
 • Nagarkot

  Toeristen fotograveren de zonsopkomst in Hotel Country Villa in Nagarkot
  15 km ten noordoosten van Bhaktapur en 32 km ten oosten van Kathmandu ligt het dorp Nagarkot (2168 m). Vanuit dit dorp heeft men een adembenemend uitzicht op de...
 • Panauti

  De schoenmaker
  BanepaAan de weg van Bhaktapur naar Dhulikhel ligt het stadje Banepa (16.500 inwoners). In Banepa kunt u een wandeling maken door de bezienswaardige straatjes...
 • Thimi

  Marionetten in Thimi
  10 km ten oosten van Kathmandu en zes km ten westen van Bhaktapur ligt het stadje Thimi, eens de op drie na grootste stad in de Kathmanduvallei.Papieren...

Kaart van Dhulikhel en omgeving