Nepal

Swipe

Het regeringsbeleid

In juli 2008 werd Ram Baran Yadav van de Nepalese Congres Partij de nieuwe president van Nepal. Hij versloeg de door de maoïsten gesteunde kandidaat Ramraja Prasad Singh. In totaal kreeg de nieuwe president 308 stemmen, tien meer dan de 298 die hij nodig had om de verkiezingen in het parlement te winnen. De nieuwe president heeft voornamelijk een ceremoniële functie, hij heeft echter wel macht bij het vormen van een nieuwe regering. Hij mag bijvoorbeeld een nieuwe premier benoemen. In augustus 2008 komt de maoïstische premier Prachanda aan het roer van de regering te zitten. In mei 2009 wilde hij de hoogste baas van het leger ontslaan. President Yadav gaf hier echter geen toestemming voor waarna de premier ontslag nam. De leider van de communisten Madhav Kumar Nepal werd de nieuwe premier. Binnen een jaar moest hij alweer aftreden omdat de maoïsten hem niet meer steunen. Vanaf juni 2010 was zijn regering demissionair en lukte het niemand om een regering te vormen; met name omdat regeringen in Nepal uit coalities bestaan van soms wel 15 tot 20 partijen. Dit vergemakkelijkt het vormen van een regering niet.

In februari 2011 lukt het eindelijk om een nieuwe regering te vormen onder leiding van Jhalanath Khanal, de in 2011 61-jarige leider van de derde partij in het parlement. Onder zijn leiding komen de voormalige maoïstische rebellen weer terug in de regering. De toekomst zal uitwijzen of deze regering een langer leven is beschoren dan de meeste van zijn voorgangers. De Nepalese Congres Partij, de tweede partij van het land, moest tijdens de onderhandelingen knarsetandend toezien hoe de linkse regering tot stand kwam. Ook de Indiase regering is waarschijnlijk niet gelukkig met de terugkeer van de maoïsten in de regering al haastte de Indiase premier Manmohan Singh zich om Jhalanath Khanal te feliciteren. De nieuwe premier zal het niet gemakkelijk krijgen. Het vredesproces moet nog steeds worden afgerond; de voormalige rebellen moeten geïntegreerd worden in het nationale leger; en er moet de komende tijd een nieuwe grondwet opgesteld worden. Stuk voor stuk politieke dossiers die niet eenvoudig zijn op te lossen.

Nepal nam in het najaar van 2015 een nieuwe grondwet aan waarin de scheiding tussen kerk en staat werd geregeld. Daarmee is het officiele einde van de hindoestaat een feit. Daar was niet iedereen het mee eens, er waren veel protesten met zelfs enkele doden tot gevolg, maar uiteindelijk wonnen de voorstanders. Nepal werd eeuwenlang geregeerd door koningen, tot de monarchie na de burgeroorlog van 2008 werd afgeschaft. Sindsdien was het land officieel een hindoestaat, maar met de nu gekozen volksvertegenwoordigers is een nieuwe grondwet gemaakt. Een totaal akkoord is nog niet nabij, want onder meer over de indeling en grootte van de deelstaten bestaat nog onenigheid. 

10 prachtige bestemmingen in Nepal