Mahabharat Lekh en Terai

Swipe

Het nationale park Chitwan

Op een afstand van ca. 155 km van Kathmandu ligt een van Azië’s mooiste wildparken: het Nationale Park Chitwan (Royal Chitwan National Park), dat bestaat uit 963 km2 bos en olifantsgras. Het nationale park staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Door het park stromen de rivieren Rapti en Narayan. Vroeger was dit gebied in de Terai een geliefd jachtgebied. Aan die situatie kwam in 1951 een einde met de afzetting van de Rana’s. Zonder de instelling van dit reservaat zou er weinig zijn overgebleven van Nepals flora en fauna. Na de redelijk succesvolle campagne tegen de malaria trokken vele boeren naar de vruchtbare Terai. De grond werd echter zo intensief bewerkt dat dit ten koste ging van de planten- en dierenwereld. Vele diersoorten zijn al zeldzaam geworden. De Bengaalse tijger, waarvan er nog zeventig in het park leven, en de gaviaalkrokodil zouden zonder de bescherming van dit park al geheel zijn uitgeroeid. Voor de eenhoornige neushoorn geldt hetzelfde verhaal, vooral omdat de hoorn van dit dier als een hoogwaardig geneesmiddel wordt beschouwd. Er leven thans nog ongeveer 400 neushoorns in het park.

De beste tijd voor een bezoek aan Chitwan

De beste tijd voor een bezoek aan het park ligt tussen oktober en eind mei; ideaal is het droge seizoen (maart, april, mei). In de droge tijd is het soms zeer hoge olifantsgras verdord, waardoor men een goede blik heeft op de neushoorns. Olifantsgras is een bamboe-achtig gewas dat razendsnel groeit. In een jaar tijd schiet het drie tot vier meter de lucht in. Een olifantensafari is het meest geschikt. Vanaf de rug van de olifant heeft men een goed overzicht op de omgeving en men zit veilig voor eventuele aanvallen van neushoorns.

Beschermde diersoorten

Behalve de neushoorn leven de volgende beschermde diersoorten in het park: Bengaalse tijgers, olifanten, wilde buffels, gaur, panters, hyena’s, lippenberen, bizons, slangen, wilde zwijnen, wilde honden en katten, antilopen en diverse soorten herten, waaronder de sambar (paardhert) en krokodillen zoals de gaviaalkrokodil. Voorts vele apensoorten (resusaap) en vogelsoorten (fazanten).

Problemen in en rond het Royal Chitwan National Park

Er zijn ook problemen in en rond het Royal Chitwan National Park. De menselijke bevolking in de Chitwanvallei is sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw verdubbeld. Voorts hebben de houtindustrie en de aanleg van twee nieuwe wegen hun tol geëist van de bossen rondom het nationale park. Dankzij de uitstekende bescherming die de Bengaalse tijgers tegenwoordig genieten, is hun aantal opgelopen tot circa zeventig. Veel tijgers dwalen af van hun traditionele woongebied bij de rivier en het grasland aan de rand van het oerwoud, op zoek naar meer ruimte. Die ruimte is er haast niet, waardoor de dieren agressiever worden en in een enkel geval mensen aanvallen; een gedrag dat zij in het verleden zelden vertoonden. Sinds eind jaren zeventig van de vorige eeuw zijn ruim 30 dorpelingen door tijgers verscheurd. Dertig procent van het totale aantal dieren dat de tijger verschalkt is vee, dat in de bosrand graast. Een andere oorzaak voor het agressieve gedrag is dat een aantal tijgers zich te veel gewend hebben aan makkelijk bereikbaar voedsel in de vorm van levende buffels en geiten die als aas dienen. Deze aasdieren worden in de onmiddellijke nabijheid van de toeristencentra vastgebonden zodat de toeristen kunnen zien hoe de tijgers deze arme en kansloze dieren verscheuren. Door deze onnatuurlijke gebeurtenissen zijn een aantal tijgers hun handigheid kwijtgeraakt in het jagen op hun traditionele voedsel zoals herten. Ook neushoorns maken in toenemende mate uitstapjes naar de akkers van de boeren en vernielen de oogst. In sommige jaren lopen de neushoorns 75 procent van de gerst, mosterdzaad, tarwe en maïsoogst plat. Geen wonder dat veel boeren in hun strijd om te overleven geen oog hebben voor de gunstige aspecten van het nationale park zoals het conserveren van bodem, water en soorten. Sinds enige jaren heeft men op sommige plaatsen elektrische draden geplaatst om de dieren binnen het reservaat te houden. Dit is redelijk succesvol. Het bos van Chitwan temt de wildstromende rivier Rapti en biedt weerstand aan het gevaar van overstromingen. Helaas heeft ook de overheid niet altijd oog voor de waardevolle aspecten van het nationale park. Zo gaf men toestemming om twee papierfabrieken te bouwen aan de bovenstroom van de rivier. De twee papierfabrieken vormen een serieuze bedreiging voor al het leven in het water. Het ecosysteem wordt verder bedreigd door de bouw van een stuwdam in de rivier de Naraqani op de grens met India. Deze stuwdam is niet toegerust met vistrappen, waardoor de natuurlijke migratie van riviervis wordt verhinderd. In 2002 vonden veel dieren de dood tijdens een zware overstroming. Zie verder Planten- en dierenwereld.

Verbindingen Chitwan

Voor een bezoek aan het park is Sauraha, gelegen aan de rivier de Rapti, wellicht de beste basis. U neemt daarvoor de bus naar Tadi Bazaar (Tadi Bazar). U kunt ook gebruikmaken van de luxere bussen van Greenline; zij onderhouden dagelijks een directe verbinding tussen Kathmandu en Chitwan National Park. , Vanuit Tadi Bazaar loopt u in ongeveer anderhalf uur (6 km) naar de ingang van het park in Sauraha. U kunt ook gebruikmaken van de vele jeeps en ossenwagens van guest-houses die naar Sauraha rijden.

Excursies Chitwan

Er worden vanuit Kathmandu volledig verzorgde excursies georganiseerd naar het luxueuze Tiger Tops Hotel, het wat eenvoudiger Elephant Camp of naar een van de andere zogenoemde jungle lodges. Veel van deze jungle lodges bieden overnachtingsmogelijkheden in rieten hutjes. Deze sfeervolle hutjes staan in de regel gegroepeerd om de hoofdhut, waarin het restaurant is gesitueerd. De excuries zijn in het algemeen inclusief transport van en naar Kathmandu, olifantensafari, kanovaren op de Rapti of Narayan, een bezoek aan een Tharusdorp, volksdansen en een junglesafari.

Natuurlijk hebben de gewone touroperators het Chitwan park ook op hun programma staan. Deze zogenaamde junglesafari’s zijn inclusief een olifantensafari, volksdansen, een kanotocht en een overnachting. Men vertrekt ’s morgens om ongeveer 8.00 uur uit Kathmandu en is de volgende dag om 19.00 uur weer terug.

Ten slotte kunt u op een rubberboot (raften) in twee of drie dagen de rivier de Trisuli afzakken totdat u in Narayanghat aankomt, in het westelijk deel van het nationale park.

10 prachtige bestemmingen in Het nationale park Chitwan en Nepal