Hoe kom je in Zuid-Amerika?

Askaninka meisje in Brazilië
Askaninka meisje in Brazilië , ©Pedro França/MinC

Vanuit Europa per vliegtuig

Een vlucht naar Noord-Amerika hoeft maar weinig te kosten. Er wordt op deze route veel gestunt met de prijzen van tickets. Naar New York heb je soms al een enkele reis voor € 450 en een jaarretour voor ongeveer € 550. Naar Los-Angeles of Houston, van waaruit je in een mum van tijd in Mexico bent, is prijziger. Een enkeltje gaat vanaf circa € 600 kosten, terwijl je vanaf € 700 een halfjaar-retour hebt.

Midden- en Zuid-Amerika zijn relatief dure vliegbestemmingen, doordat er weinig vluchten zijn en dus minder concurrentie is.

In Midden-Amerika is Mexico City doorgaans het goedkoopste aanvliegpunt. Een halfjaar-retour is te krijgen vanaf € 900. De andere bestemmingen in Midden-Amerika zijn meestal iets duurder.

In het Caribische gebied is een halfjaar-retour Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) er vanaf € 800 en Havanna (Cuba) eveneens vanaf € 800.

In Zuid-Amerika is Brazilië een van de goedkoopste aanvliegpunten: een enkeltje naar Rio de Janeiro kost circa € 700 en een halfjaar-retour € 750. Naar Buenos Aires (Argentinië) vlieg je in het laagseizoen voor € 650 enkele reis en € 850 halfjaar-retour. Ook Venezuela is een voordeliger plek om naartoe te vliegen: een enkele reis naar Caracas heb je dikwijls al voor ongeveer € 700 en een halfjaar-retour voor € 850. De andere bestemmingen in Zuid-Amerika zijn doorgaans duurder: reken op minimaal € 1000 voor een halfjaar-retour.

Een mogelijke methode om Latijns-Amerika voor minder geld te bereiken, is het boeken van een voordelige chartervlucht naar een populaire strandbestemming. Soms zijn er heel aantrekkelijk geprijsde last-minutes. Eenmaal ter plekke ga je verder je eigen weg. Je maakt dan geen gebruik van de terugvlucht.

Vanuit Europa per schip

Er zijn vele mogelijkheden om als passagier op een vrachtschip mee te varen. Een aantal voorbeelden:

–, Hamburg – New York, een 11 à 13 dagen durende reis. Prijsindicatie: € 1500.

–, Hamburg – San Juan (Puerto Rico), een tocht van circa 13 dagen. Prijsindicatie: € 1200.

–, Hamburg – Moin (Costa Rica). De reis duurt circa 19 dagen en gaat via Felixstowe, Le Havre, de Azoren en de Caribische eilanden Guadeloupe, St. Lucia en Martinique. Prijsindicatie: in een tweepersoonshut kost het je ongeveer € 1700.

–, Rotterdam/Antwerpen – Vitoria/Rio de Janeiro. De tocht naar Vitoria, aan de oostkust van Brazilië, duurt ongeveer 15 dagen. Naar Rio de Janeiro ben je 5 extra dagen onderweg. Prijsindicatie: in een vierpersoonshut zal de reis ongeveer € 1200 gaan kosten.

Bij Vrachtschip met passagiersaccommodatie vind je meer informatie en boekingsadressen.