Hoe reis je verder

Per vliegtuig

De Verenigde Staten zijn een prima plek voor goedkope vluchten. Vanuit New York zal je vaak al voor € 400 naar West-Europa kunnen vliegen.

Vanuit Los Angeles heb je een vlucht naar Singapore of Bangkok via de Noord-Pacific vanaf ongeveer € 550. Als je hierbij een stop-over hebt in bijvoorbeeld Japan, Hongkong of de Filippijnen, kun je gelijk een van die landen bezoeken. Een vlucht naar Singapore of Hongkong via de Zuid-Pacific, met stop-overs op eilanden in de Grote Oceaan en in Nieuw-Zeeland en Australië, kan ook. Zo’n ticket kun je in Los Angeles krijgen vanaf € 900.

In Midden- en Zuid-Amerika is het lastig goedkope vliegtickets te krijgen. Soms lukt het iemand wel eens bij een reisbureau een voordelige vlucht naar West-Europa te bemachtigen, maar dit is dan echt een uitzondering. De enige plaats waar je vrijwel altijd redelijk goedkoop naar toe kunt vliegen is Miami (V.S.) en er wordt soms gestunt met tickets op deze route.

Voor de rest is het doorgaans dus kostbaar om vanuit Midden- en Zuid-Amerika door te reizen naar een ander gebied. Hoe los je dit probleem op?

–, Je trekt omhoog naar de Verenigde Staten, om van daaruit verder te vliegen. Dit doen veel mensen die langere tijd onderweg zijn.

–, Je hebt een retour-ticket naar een bestemming in Midden- of Zuid-Amerika.

–, Je hebt een combinatieticket van twee enkele reizen. Door de samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen zijn er steeds meer interessante mogelijkheden. Je vliegt dan naar plaats A en een poos later vlieg je vanuit plaats B weer terug. Tussen A en B reis je over land. Veelal wordt de prijs van zo’n ticket berekend door de retourprijs naar beide bestemmingen bij elkaar op te tellen en door twee te delen. Kijk op de boekingsites op internet, of informeer bij je reisbureau naar de mogelijkheden.

Per schip

Er zijn mogelijkheden om als passagier op een vrachtschip terug te varen naar Europa. Informeer bij de scheepvaartkantoren in de havensteden langs de oostkust van Noord- en Zuid-Amerika. Wel moet dit soort reizen dikwijls lang van tevoren besproken worden.

Enkele voorbeelden van scheepsreizen:

–, Rio de Janeiro - Genua (Italië). De tocht duurt ongeveer 12 dagen. Prijsindicatie: in een vierpersoonshut kost het je ongeveer € 1000.

–, Rio de Janeiro - Antwerpen/Rotterdam, een reis van ongeveer 15 dagen. Prijsindicatie: het gaat in een vierpersoonshut circa € 1200 kosten.

Je zou ook thuis van tevoren al een ticket kunnen regelen. Bij Vrachtschip met passagiersaccommodatie vind je boekingsadressen.