Veiligheid

Noord-Amerika is, ondanks alle Amerikaanse politieseries en geweldfilms die het tegendeel laten zien, een veilig gebied om rond te trekken. Wees wel voorzichtig in de verpauperde binnensteden van sommige grote steden, waar bendes actief zijn. Daar kun je ’s avonds en ’s nachts beter niet komen.

Zuid-Amerika heeft een slechte reputatie. Veel mensen gaan er niet naartoe omdat ze bang zijn er bestolen of beroofd te worden. Toch kun je er zonder problemen rondreizen als je altijd goed op je spullen past, geen waardevolle dingen bij je hebt en gevaarlijke gebieden mijdt.

In veel landen kan het gevaarlijk zijn in je eentje ergens naartoe te gaan waar weinig mensen komen, vooral als het populair is bij toeristen. Het kan bijvoorbeeld een afgelegen tempel zijn, maar ook een vulkaan die je beklimmen wilt. Informeer daarom eerst goed of het er veilig is.

Verder moet je vooral voorzichtig zijn in de grote steden. Het is zeer verstandig er de arme wijken helemaal te mijden. Ook rondom bus- en treinstations moet je goed oppassen. In de drukte van mensenmassa’s komt het regelmatig voor dat een rugzak of tas wordt opengesneden. Vaak word je eerst afgeleid door iemand die ‘per ongeluk’ je kleren vuil maakt. Terwijl je hierover aan het praten bent, snijdt een ander je rugzak of tas open. Dit komt onder andere voor in Peru.

Twee effectieve tips om het opensnijden van je bagage te voorkomen:
–, Doe een zak om je rugzak en bindt deze van boven dicht. In de zak snijd je gaten, waar de draagbanden van je rugzak door kunnen. Je ziet er grappig uit als je zo rondloopt, maar het is heel doeltreffend. Door de zak zijn de omtrekken van je rugzak minder goed te zien. Zie ook de foto’s in hoofdstuk 2.6.

–, Blijf op drukke plaatsen zoveel mogelijk in beweging. Op deze wijze hebben dieven geen kans je te benaderen.

Draag in heel Midden- en Zuid-Amerika geen sieraden en geen horloge. Het trekt vrijwel zeker dieven aan, die het van je afrukken.

Een fototas bij je hebben is niet handig. Stop je camera in een oninteressant uitziende dagrugzak of schoudertas. Een rugzak is beter, omdat een schoudertas makkelijk van je schouder gerukt kan worden. Zo’n dagrugzak kun je op onveilige plekken op je borst dragen, zodat niemand er ongemerkt iets uit kan halen.

Vooral in de volgende landen of gebieden dien je extra voorzichtig te zijn:

–, Mexico:

Hier is een 'drugsoorlog' gaande tussen drugskartels onderling en met de politie en het leger. In de noordelijke deelstaten kun je beter niet `s nachts reizen en in de grote steden is het na zonsondergang oppassen geblazen. Een bezoek aan Ciudad Juárez, aan de grens met de VS, wordt ontraden.

In Mexico City vinden in het openbaar vervoer veel berovingen plaats.

–, Guatemala:

Op veel plekken vinden overvallen plaats op het openbaar vervoer, vooral na zonsondergang. Reizigers wordt geadviseerd bij de lokale autoriteiten te informeren over de veiligheidssituatie van de geplande route. Het kan verstandig zijn stille straten, afgelegen stranden en sommige ruïnes te mijden. Je dient vooral waakzaam te zijn in en rondom Guatemala City, Flores, Sieto Altares, Quehueche en Izabal.

–, El Salvador:

In het hele land is er veel criminaliteit, inclusief berovingen. Verder is er veel geweld tussen lokale bendes en de drugskartels. De gevaarlijkste plekken zijn de wijken Soyapango en Apopa in San Salvador.

–, Haïti:

Vanwege de voortdurende instabiele veiligheidssituatie wordt een bezoek ontraden.

–, Colombia:

Door de strenge veiligheidspolitiek is de situatie in Colombia in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Met name geldt dit voor de doorgaande wegen tussen de steden, de grote steden zelf en vakantieoorden als Cartagena, Santa Marta, Leiticia, Providencia en San Andres. Houd in het hele land rekening met veel politiecontroles, die in feite voor je eigen bescherming zijn. Een deel van het platteland en sommige nationale parken zijn nog onveilig door de aanwezigheid van de guerillabewegingen FARC en ELN.

Verder dien je overal bedacht te zijn op zakkenrollen en berovingen, soms met geweld. Loop niet te koop met dure apparaten. De term 'paseo milionario' houdt in dat je in een taxi onder bedreiging wordt gedwongen geld te pinnen bij verschillende bankautomaten. Neem bij voorkeur dus een taxi via een taxicentrale en stap op straat niet zomaar in een taxi.

–, Venezuela:

Dit land heeft een slechte reputatie. Het aantal moorden en berovingen is er inderdaad schrikbarend groot. Deze onveilige situatie geldt echter voornamelijk voor de hoofdstad Caracas en de volkswijken in de andere grote steden. Ook kun je beter de grensgebieden met Colombia mijden. In de rest van het land kun je, als je goed op je spullen let, zonder problemen rondtrekken.

–, Peru:

Tot de plekken die je beter kunt mijden behoren: De gebieden waar illegaal coca wordt verbouwd (met name de valleien van de rivieren Ene, Huallaga en Apurimac) en de grensgebieden met Colombia. De hoofdstad Lima is ’s nachts onveilig. In de trein van Arequipa naar Cuzco zijn veel dieven.

–, Brazilië:

In de grote steden aan de oostkust is het oppassen geblazen. Wanneer mensen zeggen dat ze ‘beroofd’ zijn, bedoelen ze meestal dat ze bestolen zijn of dat de rugzak is opengesneden. In steden als São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador en Recife is er echter wèl de kans een mes tegen de keel te krijgen, ook overdag.

De omstandigheden veranderen echter constant. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken kun je kijken naar de situatie van het moment:
–, rijksoverheid.nl/ministeries/bz (rubriek ‘Reisadviezen’)
–, diplomatie.belgium.be (rubriek ‘Reisadviezen’)

Ter plekke kun je informeren bij andere reizigers. Ook kan het soms verstandig zijn contact op te nemen met de Nederlandse/Belgische ambassade ter plaatse.