Vervoer ter plekke

Per trein

Treinliefhebbers kunnen in Canada en de Verenigde Staten enkele gigantische treinreizen maken. Doe het echter omwille van de treinreis zelf. Op de lange afstanden zal vliegen doorgaans voordeliger zijn.

In Canada kun je bijvoorbeeld in één ruk met de trein van Toronto naar Vancouver, een reis van vijfenveertig uur waarbij je vrijwel het hele Noord-Amerikaanse continent oversteekt.

In de Verenigde Staten is er onder andere de ‘Sunset Limited’, die in ruim veertig uur het hele zuiden doorkruist, van New Orleans aan de Golf van Mexico tot Los Angeles aan de Pacific.

Als je van plan bent in korte tijd veel per trein te reizen, zal het lonend zijn een abonnement te nemen. Daarmee kun je een bepaalde periode vrij rondtoeren. Zo’n ‘railpass’ moet je echter wel vooraf kopen. Vraag je reisbureau, kijk bij www.amtrac.com (rubriek Travel options, keuze USA rail passes) of informeer bij:


Incento
Vaartweg 23g

1401 RA Bussum
035-6955111; fax 035-6955155
www.incento.nl
e-mail: info@incento.nl

In de meeste landen van Midden- en Zuid-Amerika zijn de treinen in vergelijking met het doelmatige bussysteem traag en onbetrouwbaar. Je neemt er meestal niet de trein om comfortabel en snel van punt A naar punt B te komen. Toch kun je er verscheidene prachtige treinreizen maken. Met name de volgende trajecten zijn beslist de moeite waard:

Mexico

Los Mochis – Chihuahua

Deze reis gaat door een indrukwekkende bergkloof, de Barranca del Cobre, die aanzienlijk groter is dan de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Dit is een van de beroemdste treinritten ter wereld.

Ecuador

Ibarra – San Lorenzo

Het fascinerende van deze reis is dat je alle aspecten van Ecuador te zien krijgt. De reis begint op 2250 meter hoogte in het Andes-hoogland met zijn indianenbevolking en eindigt aan de tropische Pacific-kust waar de bevolking afstamt van negerslaven en de sfeer sterk lijkt op die in het Caribische gebied.

De trein is nauwelijks meer dan een bus met een treinonderstel. Over de 193 km doet hij 9 tot 12 uur.

Peru

Arequipa – Puno (Titicaca-meer) – Cuzco

Deze reis voert je van de hete kust naar de kille hoogvlakten van de Andes. Op dit traject is de trein beslist de beste keuze, want de busreis duurt langer en bestaat uit eindeloze haarspeldbochten.

Bolivia/Chili

La Paz (Bolivia) – Arica (Chili)

Deze reis ging dwars door de Andes: prachtige uitzichten gegarandeerd. Er reed alleen een luxe trein op dit traject, die over de 447 km 11 uur deed. Deze verbinding is enkele jaren geleden echter opgeheven. Er gaan nu geruchten dat hij weer in ere wordt hersteld.

Er zijn ook varianten mogelijk. Bijvoorbeeld:
Oruro (Bolivia) – Calama (Chili). Dit is een van de koudste trajecten ter wereld.

Paraguay

Asunción – Encarnación (aan de zuidgrens)

Als je een treingek bent moet je deze reis beslist maken! Op deze route rijden nog stoomlocomotieven die gestookt worden met hout. Omdat de trein erg langzaam rijdt heb je alle kans van het uitzicht te genieten en een goede indruk op te doen van het leven in de provincie. De treinreis duurt 18 tot 24 uur. Met de bus doe je er 5 uur over!