Oost-Noorwegen

Swipe

Jotunheimen

De Jotunheimen is het belangrijkste en hoogste berggebied in het hart van Noorwegen, 1150 km² met 27 toppen boven de 2000 meter. Het ruige bergmassief inspireerde de dichter Åsmund Olavsson Vinje in 1862 om dit gebergte te noemen naar de reuzen of trollen uit de Noorse mythologie: Jotunheimen, het land van de reuzen. Een groot deel van het gebergte is beschermd in het Jotunheimen nationaal park, het meestbezochte nationale park van Noorwegen. Het grootste deel van de Jotunheimen ligt boven de boomgrens met steile spitse toppen, circa 60 gletsjers, en de hoogste bergen van Noorwegen.

Naar het Jotunheimengebergte lopen drie toegangsroutes (onderweg staan informatiepanelen):

• Weg 51 over de Valdresflua van Beitostølen naar Lom (toegang tot de meren van Bygdin en Gjende en de berghut Glitterheim);

• Sognefjellveien (weg 55) aan de noordkant van het gebergte naar de Sognefjord (toegang naar de berghutten Leirvassbu, Juvasshytta en Spiterstulen).

• Vanuit het zuiden vanaf Tyin en Øvre Årdal (toegang naar de berghutten Tyinholmen en Fondsbu).

De spectaculaire Sognefjellsveien gaat vanaf Lom via Turtagrø naar Gaupne aan de Sognefjord over de hoogste bergpas van Scandinavië (1434 m). Werkloze jongeren legden in de Noorse crisisjaren onder zware omstandig heden de weg aan tussen 1936 en 1938. Pas in de jaren ’90 werd de weg geasfalteerd en kreeg als eerste de officiële titel ‘nationale panorama- en toeristenweg’. De weg is ’s winters gesloten en gaat open in mei. Onderweg over de desolate hoogvlakte zijn prachtige vergezichten op de pieken van de Jotunheimen en Hurrungane, en er staan diverse berghutten en hotels. Vergeet niet om in het Bøverdal even een koffiestop te maken bij berghotel Elveseter. Dit berghotel is een van de mooiste van Noorwegen, en bestaat uit een historisch boerderijcomplex dat schitterend is ingericht. Alle kamers dragen namen uit de Noordse mythologie, en een maaltijd in de eetzaal Valhalla moet wel heel erg goed zijn (www.elveseter.no). Bezitters van een iets minder dikke beurs kunnen in het Bøverdal Vandrerhjem logeren (jeugdherberg).

De Jotunheimen is het gebied bij uitstek voor buitensporters en bergliefhebbers, met eindeloos veel mogelijkheden voor wandelingen, bergtochten en skitochten. Een perfect gebied voor zowel dagtochten als lange meerdaagse trektochten langs een dicht netwerk van berghutten. Door de goede infrastructuur van hutten en paden en de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer is het er ’s zomers dan ook vrij druk. Wie de eenzaamheid verkiest gaat liever naar een ander gebied. Verwacht zeker op Noorwegens populairste wandeling, ‘Besseggen’, niet alleen te zijn. Een voordeel van de goede bereikbaarheid en de vele berghutten is het feit dat er voor bezoekers op vele plaatsen bergtochten en gletsjertochten onder leiding van een gids worden georganiseerd. In de winter en het voorjaar is het gebied ook populair bij cross country skiërs en tourskiërs, en men kan er zelfs zomerskiën op de noordelijke hellingen van de Galdhøpiggen.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste uitgangspunten in de Jotunheimen en een selectie van mooiste bergtochten.

• , Spiterstulen, 1106 m (35 km vanaf Lom, tolweg door het Visdalen; 2 x per dag een bus vanuit Lom) , Aan het eind van de weg door het mooie Visdalen ligt de grote DNT-berghut Spitterstulen, die sinds 1836 gasten ontvangt, en diverse wandelingen en klimtochten organiseert. Fitte bergwandelaars kunnen zelf de Galdhøpiggen en Glittertind beklimmen (lange routes, maar niet over gletsjers), of onder leiding van een berggids een gletsjertocht over de ruige Svellnosbreen ondernemen. Deze bergtochten zijn aanzienlijk voordeliger wanneer u in Spiterstulen overnacht.

• , Juvasshytta, 1841 m (33 km vanaf Lom, tolweg NOK 85; 2 x per dag een bus vanuit Lom) , Over een tolweg bereikt u Juvasshytta, de hoogste per personenauto bereikbare plek in Noorwegen. Vanaf de Juvasshytta gaan ’s zomers dagelijks gegidste bergtochten naar de Galdhøpiggen, de hoogste berg van Noorwegen, en kan men met een gids de Stiggebreen gletsjer beklimmen. Sinds een aantal jaren kan men ook zomerskiën aan de voet van de hoogste berg van het land.

•, Leirvasbu, 1400 m (43 km vanaf Lom, zijweg vanaf Bøverkinn; geen bus) , Een centraal punt voor trektochten door de Jotunheimen en een paradijs voor ‘toppensnellers’; alleen al vanuit Leirvassbu zijn 40 verschillende toppen te beklimmen! Een van de indrukwekkendste bergen hier is Kyrkja (2032 m), ‘de kerk’. De top is verrassend genoeg relatief gemakkelijk te beklimmen, vanaf Leirvassbu over een adembenemende route met fantastisch uitzicht vanaf de top (4-5 uur, steil). Gemakkelijker, maar ook indrukwekkend is de eenvoudige bergwandeling van Leirvassbu naar Spiterstulen door het hart van de Jotunheimen, midden tussen hoge toppen en gletsjers (5 uur). Overnachten is mogelijk in de bemande berghutten van Spiterstulen en Leirvassbu. Een ander pad vanuit Leirvassbu voert naar de voet van de Storbreen gletsjer (gemakkelijk, 2 uur heen).

• Sognefjellshytta, 1410 m (50 km vanaf Lom; 2 x per dag een Fjordexpressenbus vanuit Lom) , Langs de Sognefjellpas liggen diverse hutten en hotels en zijn goede mogelijkheden voor bergwandelingen. Zo loopt er vanaf Turtagrø een pad naar de top van de berg Fanaråken (2069 m). Op deze top staat de kleine berghut Fanaråkhytta, de hoogste van Noorwegen. Een mooie, niet al te zware rondwandeling start bij de Sognefjellshytta en volgt het pad richting Skogadalsbøen, tot het meer Falkebergtjørni, waar u terug kunt keren naar Krossbu en de Sognefjellshytta (gemakkelijk, 5 uur).

• Tyin (langs de E16; regelmatig bussen op de lijn Oslo-Bergen via Fagernes) , Langs het bergmeer Tyin loopt een tolweggetje naar Eidsbugarden aan de westpunt van het meer en de berghutten Tyinholmen en Fondsbu, uitgangspunten voor trektochten door de Jotunheimen. Bij Eidsbugarden staat een standbeeld van de dichter Åsmund Olavsson Vinje, die op deze plek een hut had en de Jotunheimen haar naam gaf. Tegenwoordig is Eidsbugarden een groot toeristenoord met een gerenoveerd historisch berghotel uit 1909, een hut van de DNT en een huttendorp met 160 privévakantiehuizen.

• Bygdin ligt aan het oostelijke eind van het langgerekte gelijknamige meer aan de zuidrand van het nationale park (2 x per dag bereikbaar met buslijn Fagernes-Vågåmo, of de Valdresexpress uit Oslo, korting voor DNT-leden op deze bus). Het 25 km lange meer van Bygdin wordt gereguleerd door een lage stuwdam en ligt op 1050 meter hoogte. Aan de uiteinden van het meer liggen diverse berghutten en toeristenhotels, en halverwege ligt de berghut Torfinnsbu. Vanaf Bygdin Turisthytta vaart ’s zomers de veerboot m/s Bitihorn naar Torfinnsbu en Eidsbugarden aan de westpunt van het meer (2 x per dag, ca. 2 uur, neemt ook fietsen mee). Mooie wandelingen gaan vanaf Torfinnsbu langs het meer terug naar Bygdin of vanaf Torfinnsbu door het ruige Svartdalen naar Gjendebu.

• Gjende (afslag bij Maurvangen aan weg 51; 2 x per dag een bus op de lijn Fagernes -Vågåmo, of de Valdresexpress uit Oslo) , Twintig kilometer ten noorden van Bygdin ligt berghut Gjendesheim aan de oostkant van het smalle Gjendevatnet. Gjendesheim is een populaire berghut van de DNT en is het startpunt van de populairste bergwandeling van Noorwegen: de Besseggen. Een veerboot vaart ’s zomers enkele keren per dag over het meer naar de berghutten Memurubu (halverwege) en Gjendebu (aan de westpunt). Dienstregeling: ’s zomers 5 x per dag, vanaf 7.45 uur, laatste boot terug vanaf Memurubu rond 16.30 uur. Ook Gjendebu is een goed uitgangspunt voor wandeltochten in de Jotunheimen. , Onderweg tussen Gjende en Vågå, langs rijksweg 51 door het Sjoadal, kan men een wandeling maken naar de ‘Riddersprong’, een kloof waar volgens de legende ridder Sigvat met zijn geroofde bruid over zou zijn gesprongen om aan achtervolgers te ontkomen. Het wandelpad langs de wildstromende Sjoa bergbeek begint 5 km ten zuiden van Randsverk.

• Glitterheim, 1390 m (zijweg vanaf Randsverk, weg 51) , Aan het eind van het Veodal ligt de grote berghut Glitterheim, het beste uitgangspunt voor een beklimming van de Glittertind. Het met rode T’s gemarkeerde pad voert over puinhellingen en sneeuwvelden naar de top en is voorbehouden aan ervaren bergwandelaars (1100 m stijgen en dalen, 5 tot 7 uur heen en terug).

10 prachtige bestemmingen in Jotunheimen en Noorwegen