Zuid-Noorwegen

Swipe

Kap Lindesnes

Kap Lindesnes, de zuidkaap van Noorwegen, is de sfeervolle tegenhanger van de Noordkaap. Beide kapen liggen 2518 km van elkaar gescheiden! De zuidkaap heeft ten onrechte een minderwaardigheidscomplex. Vooral bij stormachtig weer is de kaap magnifiek.

Een bezoek aan Lindesnes geeft sommigen een symbolisch gevoel. De omgeving is rotsachtig en vanaf de kaap hebben bezoekers een mooi uitzicht over de rotskust, de Noordzee en het Skagerak, die elkaar hier ontmoeten. Zeker bij harde wind of storm kan het er ruig aan toe gaan en het is een prachtig gezicht wanneer schepen dan de kaap proberen te ronden.

Op de plek waar de huidige vuurtoren (1915) staat, stond ooit de oudste vuurtoren van Noorwegen (1655). Wel is een voorganger van de huidige vuurtoren bewaard gebleven. Vanaf Lindesnes gaat een voetpad van circa vijf kilometer naar Sulebartjønn.

Interessant zijn het Lindesness Fyrmuseum (nationaal vuurtorenmuseum) en de militaire verdedigingswerken.

Lindesnes ligt ongeveer 27 km vanaf de E39 op het einde van een schiereiland.

Lista

Op de punt van de kustregio Lista, ten noordwesten van Borhaug, stonden in het midden van de 19e eeuw drie vuurtorens. De zee vormt hier één van de gevaarlijkste plekken voor de scheepvaart in Noorwegen. In de herfst van 1781 liepen hier acht schepen vast op de steenachtige kust. Vooral de inwoners van Flekkefjord wilden hier in de 18e eeuw een vuurtoren, omdat hun schepen de punt van Lista moesten ronden om via de Listafjorden naar huis te varen. Bij de vuurtoren (Lista Fyr) vind u een informatiecentrum en accommodatie.

Bij Borhaug is een zandstrand met in de zomer strandrecreatie. Het dorpje Loshamn, ten zuiden van de hoofdplaats Farsund, is een aardig houten kustgehucht, waarvan het oudste deel dateert uit de 18e eeuw. Er wonen hier minder dan tien mensen, de meeste huizen zijn vakantiewoningen geworden.

Aardig is het Lista Museum, dat zo’n twintig historische gebouwen in de streek beheert. Hieronder bevindt zich een reddingsbootstation uit de 19e eeuw. Het hoofdgebouw van het museum bevindt zich bij Brastadvannet in Vanse (vlak bij de kerk), een plaats die ligt aan weg 43 tussen Frasund en Borhaug.

Flekkefjord

Het gezellige witte stadje Flekkefjord dat sterke historische banden heeft met Nederland. Vanaf de 16e eeuw werd vanuit deze plaats hout naar Nederland geëxporteerd en vanaf de 17e eeuw ook graniet en steen voor de Hollandse dijken en havens. Er is zelfs een Nederlandse buurt met vele witte huizen (Hollenderbyen of Holland Town), het oudste deel van Flekkeford, dat herinnert aan het rijke handelsverleden met ons land. In het Flekkefjord Museum is een permanente tentoonstelling te zien over de historische handelsbetrekkingen tussen het stadje en Nederland: ‘Amsterdam op Noorse palen’.

‘Rechts en christelijk’ zo bestempelde een in Flekkefjord wonende Nederlander het stadje in het reisboek ‘Baaien Boeken Boten’ van Eerde Beulakker. Misschien is daarom Hollenderbyen bewaard gebleven. In de 18e eeuw exporteerde de plaats veel haring. De haven van Flekkefjord stond bekend om zijn smokkelwaar.

Ten noorden van Flekkefjord (zuidelijk van Moi) bij het Lundevatn ligt Tronåsen, één van de eerste wegen voor automobielen over een pittig stijgend traject (tot 30%!) met zeer scherpe haarspeldbochten. In de jaren dertig was deze weg opgenomen in de route van de Monte Carlo Rally. De unieke brug Bakke Bro staat op de monumentenlijst. De weg is in de zomer open voor recreatief verkeer.

Op het eiland Hidra, ten zuiden van Flekkefjord, bevindt zich het kustmuseum Kystmuseet Fedrenes Minne, waar onder andere enkele werken van de kunstenares Tatjana Lars Kristian Gulbrandsen (1932-2005) te zien zijn. De kunstenares doneerde haar werken aan de gemeente Flekkefjord. Kirkehaven is een idyllische plek op het eiland.

Het plaatsje Feda aan de Fedafjorden is een goed geconserveerd schilderachtig dorp met houten huizen. Hier begint het aantrekkelijke Kvinesdal. Bij Utsikten, aan de rand van het plateau Kvinesheia, is er een mooi uitzicht over het dal.

Weg 44, Nordsjøvegen

Weg 44 tussen Flekkefjord en Egersund is een onderdeel van de Nordsjøvegen, een 375 km lange toeristische route tussen Kristiansand en Haugesund langs de Noordzeekust. Een prachtige weg door de bergen met hier en daar schitterende uitzichten. Bijvoorbeeld bij Kalveknuden, vlak voorbij Helleren. Een onverwacht mooie route, waar men dat in eerste instantie niet verwacht.

Weg 44 is een aantrekkelijk alternatief voor de snellere en drukkere E39.

Bij Hauge bevindt zich de zware rots Ruggestein van 70 ton, die met één hand bewogen kan worden. Bereikbaar vanaf de parkeer-plaats Linepollen. De houten kerk Sokndal Kirke in Hauge is opgetrokken in Louis XVI-stijl (1983).

Egersund

Een toerist vindt in de havenplaats Egersund weinig opwindends. Toch komen hier nogal wat toeristen, omdat Egersund internationale veerverbindingen heeft met het Deense Hirtshals. Het centrum is klein, de stad oogt saai. De witte kerk van Egersund werd gebouwd in de 17e eeuw. In de 19e eeuw vonden er verschillende stadsbranden plaats, waardoor veel huizen verloren gingen. Men herbouwde een fors deel van de stad met ruime straten en stenen huizen om nieuwe branden te voorkomen. Johan Feyer richtte 1847 de Egersunds Fayancefabriks op. Deze fabriek produceerde aardewerk en porselein. Het bedrijf sloot in 1979, maar zijn producten zijn nog steeds waardevol voor verzamelaars. De fabriek is toegankelijk voor publiek.

Het Dalane Folkemuseum is het streekmuseum voor de regio Dalane. Het is gevestigd in Slettebø. Niet spectaculair, maar wel aardig voor watervalspotters is de Fotlandsfossen, een kleine waterval die iets ten noorden van Egersund in de rivier Bjerkreimselva ligt. De waterval is lastig te vinden, er staan geen verwijsbordjes.

Eigerøy Fyr (1854) is de eerste gietijzeren vuurtoren van Noorwegen. De vuurtoren is toegankelijk voor publiek. Vanaf de parkeerplaats bij Nautasundet op Nordre Eigerøya is het ruim twee kilometer wandelen naar de toren. Op het eiland Eigerøy bevindt zich ook het natuurreservaat Auglend, waar wandelaars prachtige kustwandelroutes aantreffen. Ook het Skadbergsanden, een zandstrand op Eigerøy, trekt ’s?zomers recreanten.

10 prachtige bestemmingen in Kap Lindesnes en Noorwegen