West-Noorwegen

Swipe

Sogndal en Kaupanger

De plaats Sogndal (of Sogndalsfjøra) is een belangrijk kruispunt van de wegen 5 en 55 en een voorzieningencentrum voor de wijde omgeving, met supermarkten en groot winkelcentrum (Tourist Office in het winkelcentrum).

Tien kilometer in zuidelijke richting langs weg 5 ligt Kaupanger op een soort schiereiland in het hart van de Sognefjord.

Kaupanger is een bezoek waard om zijn Sogn Folkemuseum, een van de mooiste openluchtmusea van Noorwegen. Kern van het museum is een grote expositieruimte met de beroemde ‘Heibergske Samlinger’, een grote collectie voorwerpen (kleding, gebruiksvoorwerpen, interieurs) over het leven vanaf de middeleeuwen tot heden. Boeiender is het grote openluchtgedeelte. In een parkachtige omgeving, waar het heerlijk wandelen is, staan historische boerderijen en woonhuizen die bijeengebracht zijn uit het Sognefjordgebied. Alle gebouwen zijn hier harmonisch samengevoegd in een natuurlijke setting, alsof ze hier altijd hebben gestaan. Het is een levend museum: boerderijen met geiten, varkens en kippen en huizen waaraan wordt getimmerd. Een scheepsafdeling van het museum bevindt zich iets verder aan de haven van Kaupanger (voor het bezichtigen van beide musea, vraag om een combinatieticket). Naast de scheepsafdeling staat de mooie, eenvoudige, Kaupanger staafkerk uit de 12e eeuw, die in de 16e eeuw grondig werd gerenoveerd.

Fjærland

Vanuit Sogndal voert een snelle route via Fjærland en een tunnel onder de Jostedalgletsjer naar Nordfjordeid of Stryn aan de Nord-fjord. In Fjærland zijn twee interessante bezienswaardigheden. Het Norsk Bremuseum (Noors gletsjermuseum) is een ontwerp van de bekende architect Sverre Fehn, en ligt prachtig in het dal bij Fjærland aan de voet van de Jostedal- ijskap. Het kan worden gezien als een enorm rotsblok, dat hier door de gletsjers is vooruitgeschoven en achtergelaten. Het museum behandelt de thema’s ijs, gletsjers en klimaat en beantwoordt op een onderhoudende en spannende wijze vragen als: wat is een gletsjer?, waarom is gletsjerijs blauw?, hoe ontstaan fjorden?, waarom verandert het klimaat? Modellen laten zien hoe spleten ont-staan en hoe gletsjerijs beweegt. Zeer indrukwekkend is Ivo Caprino’s panoramafilm met helikopterbeelden van bovenaf de Jostedalijskap en zijn vele gletsjertongen. De film duurt 18 minuten en wordt ieder half uur vertoond. Het museum is tevens bezoekerscentrum voor de Jostedalijskap. In het centrum kunnen gletsjertochten van verschillende moeilijkheid en duur worden geboekt. Over een zijweggetje van 5 km kan men naar de voet van de gletsjer Supphellenippa rijden. Fitte bergwandelaars kunnen vanuit Fjærland omhoog klimmen naar de Flatbrehytta (994 m) aan de rand van de Jostedalijskap, uitgangspunt voor gletsjertochten en skitochten over de ijskap; o.a. naar de Supphellenippa (1731 m).

Fjærland boekenstad

Een attractie van geheel andere orde is de Fjærland boekenstad, een straat met twaalf tweedehands boekwinkels. Een vreemde locatie voor deze Noorse boekenstad! De meeste boeken zijn in het Noors, maar wie reis- en fotoboeken over Noorwegen zoekt kan er goed terecht (vooral in de boekwinkel ‘tusend og ei natt’ aan het eind van de straat). Vanaf Fjærland gaat rijksweg 3 via een 12 km lange tunnel onder de Jostedalgletsjer door naar Skei, waar u via de E39 de Nordfjord bereikt. Vlak voor de tunnel is een afslag naar de voet van de Bøyabreen (parkeerplaats, cafetaria, wandelpad). In Skei kunt u afslaan naar Jølster. Aan de zuidkant van het gelijknamige meer, kunt u in Sanddal een bezoek brengen aan museum Astruptunet, het woonhuis van de schilder Nicolai Astrup (1880-1928), een van de meest geliefde Noorse schilders. Astrup was o.a. geïnspireerd door Paul Gauguin en Henri Rousseau, en maakte enigszins naïeve, kleurrijke schilderijen van het Noorse landschap.

Leikanger en Balestrand

Wie het minder toeristische westelijke deel van de Sognefjord wil verkennen volgt vanuit Sogndal weg 55 langs de noordkant van de Sogne- fjord. Het kleine plaatsje Leikanger is (bij gebrek aan belangrijke steden) de hoofdstad van de provincie Sogn og Fjordane. De omgeving van Leikanger is met zijn 80.000 fruitbomen de Betuwe van de Sognefjord. Na de ferry van Hella naar Dragsvik bereikt u Balestrand, een belangrijke toeristenplaats aan de Sognefjord. De plaats ligt op een mooi punt waar verschillende fjordarmen samenkomen. Het dorp was rond 1900 geliefd bij welvarende reizigers en kunstenaars, die hier buitenhuizen in Zwitserse stijl lieten bouwen. Ook de Duitse keizer Wilhelm II verbleef hier graag. Het hotel waar hij verbleef, Hotel Kvikne, stamt uit 1877 en staat er nog steeds. Het hotel is versierd met drakenkoppen en is een geslaagde combinatie van Zwitserse en Noorse stijlen. In mei vindt jaarlijks het Bale jazzfestival plaats.

Een prachtige route vanuit Balestrand naar de Nordfjord voert over weg 13, genaamd Fjordvegen, naar Mo bij Førde en vervolgens via de E39 naar Skei. Deze prachtige route voert langs besneeuwde toppen en heeft uitzicht op de gletsjers van de Jostedalijskap.

10 prachtige bestemmingen in Sogndal en Kaupanger en Noorwegen