Oman

Swipe

Gastronomie

Algemeen

Immigratie en contacten met andere Golfstaten, India en Iran leiden reeds eeuwenlang tot culinaire diversiteit. Rijst en kerrie zijn hierdoor even ‘Omaans’ als kebab. Op smaak brengen van gerechten geschiedt door een breed scala aan natuurlijke producten en aloude kennis. Zo is kardemom, saffraan en rozenwater voor de Omaanse vrouw/kok even hanteerbaar als knoflook, peper en gember. Ondanks het veelvuldige gebruik van kruiden en marinades, zijn Omaanse gerechten niet pittig of scherp.

Overeenkomstig islamitische voedselwetten is varkensvlees niet verkrijgbaar. Alcoholhoudende drank mag alleen in de luxehotels worden verkocht en aldaar worden genuttigd door niet-moslims die tenminste 21 jaar zijn.

Ontbijt

Ontbijt wordt vroeg in de ochtend genuttigd en bestaat uit ei (veelal in de vorm van omelet), flinterdun Omaans brood (met jam en kaas), khabisa (graanmuesli) of pannenkoeken. Ook zijn bonen met groenten en Omaanse kruiden populair. Hierbij wordt thee of koffie gedronken. De hotels bieden een continentaal en/of Engels ontbijt waarin bacon is vervangen door worstjes zonder varkensvlees. Het fruitaanbod bestaat o.a. uit meloen, sinaasappel(sap), appel, ananas en citroen.

Lunch

Het middageten wordt tussen 12.30 en 15.00 uur geserveerd en is een sociale aangelegenheid. In het weekend doen Omanieten er nog een schepje op: (enorme en generatierijke) families komen dan samen om te babbelen en om eventuele problemen te bespreken. Zieke familieleden worden vereerd met uitgebreid bezoek. Zaterdag wordt de lunch met de hele familie genuttigd, bij voorkeur als picknick in de natuur. Vrijdag wordt het middageten rond 13.00 uur beëindigd, waarna de mannen gezamenlijk naar de moskee gaan voor het middaggebed. Later in de middag wordt middelsterke koffie geserveerd met halva en dadels.

Rijst, lamsvlees (of vis), groente (ui, knoflook), kruiden en vruchten (pistache, amandel, limoen) zijn onmisbaar in Omaanse gerechten. Voorbeelden hiervan zijn masual (makreel met citroenrijst) en biryani (gekruid rijstgerecht). Ook populair is haris, een mengsel van tarwe en vlees. Gedurende ramadan is sakhana geliefd: een stevige soep van tarwe, dadels, melasse en melk. In de dorpen en provinciesteden van Noord-Oman is shuwa populair; deze maaltijd grenst aan een evenement. Het vlees van de geit wordt in een marinade van azijn, kardemom, knoflook, kurkuma en rode peper gelegd en in palmbladen gewikkeld. Vervolgens wordt dit drie dagen onder de grond bewaard.

Libanese gerechten zijn ook populair en worden in restaurants geserveerd. Falafel (gefrituurde kikkererwten en tuinbonen), hummus (puree gemaakt van kikkererwten en sesamzaadsaus), fatush (broodsalade) en mutabal (gerecht van gestampte aubergine) staan op de menukaarten. Shoarma en kebabsoorten worden tevens in Libanese restaurants geserveerd, maar zijn populair tot in de Balkan. Geliefde desserts zijn awamat (kleine oliebollen in siroop) en aish el saraya (karamelkoek met slagroom en suiker).

Diner

Gezien de lunchduur en zwaarte van gerechten is diner niet gebruikelijk. Wel kan gekozen worden om lunch en diner om te keren. In dit geval wordt van 19.00 uur tot laat in de avond getafeld.

Omaanse halva

‘Omani Sweets’ prijkt op uithangborden in het hele land. Halva wordt hier bedoeld, ’s lands meest geliefde delicatesse. Deze specialiteit vult de kommetjes die in de etalages zijn uitgestald. Proeven en vergelijken is gebruikelijk, gezien het aanbod qua smaak varieert. Halva is een populair cadeautje en is onmisbaar bij koffiedrinken, huwelijksfeesten, rouwplechtigheden en religieuze feestelijkheden. De geleiachtige substantie betreft een urenlang geroerd mengsel van eieren, suiker, water, dierenvet, saffraan, kardemom, noten, rozenwater en zetmeel. Het (voorzichtige) mengen vindt plaats in een grote pot die traditioneel door middel van een houtvuur wordt verhit. Ingrediënten verschillen per halvamaker niet; de smaak wordt bepaald door individueel gekozen (en geheime) hoeveelheden. Barka, Mutrah (Muscat) en Sohar staan te boek als vestigingsplaatsen van ’s lands meest prominente halvamakers. Wees niet verontrust over de plaatsing van de lekkernij in warme ruimtes, deze blijft tot vier maanden goed zonder koeling.

Vegetarisme

Hoewel Omaans eten rijk aan vlees is, bieden eetgelegenheden tevens vleesloze maaltijden (zoals falafel). In Muscat en Sohar zijn enkele vegetarische restaurants.

Drinken

Er is geen twijfel over: koffie is Omans nationale drank. Thee, voorzien van een ‘Engels’ scheutje melk, staat te boek als teken van gastvrijheid. Lipton doet hier prima zaken, hoewel Omaanse theemerken niet van de markt zijn gestoten. Citroenmuntthee behoort toe aan Muscat en is het paradepaardje van ‘s lands theeën.

Toegeëigend door Oman, maar populair is een groot deel van de wereld, is ‘laban’. Deze drank is bekender onder de Turkse naam ‘ayran’ en betreft zoute karnemelk, eventueel aangevuld met wat water en knoflook. Fruitsappen en frisdranken zijn tevens populair. Pepsi wordt geschonken in restaurants, Coca-Cola is doorgaans te koop in supermarkten.

Omaanse koffie

Reeds vóór de dertiende eeuw ontwikkelde koffie zich tot populaire drank. Deze naam is een verbastering van het Arabische woord ‘kahway’ of ‘gahwa’. Het bereiden, serveren en drinken van coffea arabica is een eeuwenoude traditie die is overgenomen van Bedoeïenen. Deze koffie heeft minder cafeïne dan andere koffiesoorten en is mogelijk ’s werelds eerste plant die voor koffieconsumptie werd geteeld. De plant komt voor in de bergen van Ethiopië en Jemen, maar groeit ook in Brazilië en (in veel mindere mate) in Omans Jabal Akhdar. De plantages liggen doorgaans op een hoogte van 1300 tot 1500 meter. Coffea arabicabonen groeien per paar in één rode bes die na zeven jaar oogstrijp is.

Benodigdheden voor het maken van Omaanse koffie
4 koppen water
1/3 kop verse, gemalen koffie
4 eetlepels gemalen kardemom
4 hele kruidnagels
Eventueel 3 eetlepels rozenwater of een snuifje saffraan

Bereiding

Breng het water aan de kook in een pan, voeg de koffie en kardemom toe. Laat dit mengsel drie tot vier minuten koken. Haal de pan van het vuur, bedek deze en laat het geheel drie tot vier minuten afkoelen. Doe de hele kruidnagels in de koffiepot en voeg de hete koffie door middel van een zeefje toe. Laat de koffie tien minuten staan voordat u deze serveert. Voeg eventueel het rozenwater of wat saffraan toe. Schud de koffiepot niet, hierdoor raken de kruidnagels los van de bodem.

Tip: serveer de koffie met dadels.

10 prachtige bestemmingen in Oman