De Oorlog van 1812 in Canada

Naspelen Oorlog van 1812 (foto: Ronald de Lange)
Naspelen Oorlog van 1812

In 1812 verklaarden de Verenigde Staten van Amerika opnieuw de oorlog aan Groot-Brittannië. Reden was dat VS-schepen in Europa werden aangehouden en doorzocht door zowel Engelse als Franse oorlogsbodems. Het was de tijd van Napoleon Bonaparte en er was weer oorlog in Europa.

De VS trokken de Britse Noord-Amerikaanse kolonie Upper-Canada (nu Ontario) binnen. Hun aanval werd echter afgeslagen dankzij de steun die de Britse verdedigers kregen van inheemse volkeren. Verdere Amerikaanse pogingen om Canadese steden te veroveren liepen steeds op niets uit. Na 1813 bleven de Amerikanen weg uit de Britse koloniën. Op kerstavond 1814 werd de oorlog officieel beëindigd. In het Verdrag van Gent werd een status quo afgesproken. De grenzen werden later in onderhandelingen definitief vastgelegd.

Herinneringen aan deze tijd en uit die van de invallen tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog zijn vooral in de brede strook langs de grens met de VS terug te vinden. Talloze forten en versterkingen zijn bewaard gebleven, gereconstrueerd, gerenoveerd of geconserveerd. Jaarlijks worden ‘re-enactments’ gehouden waarin scènes uit die tijd worden nagespeeld. Hobbyisten houden dan een veldslag(je), compleet met vurende musketten en kanonnen. Ze zijn uitgedost in kleurrijke uniformen en er komt altijd veel publiek naar kijken.