Het zuidoosten

Swipe

De oostkant van de Peloponnesos

Leonidio – Tiros – Ag. Andreas – Kastanitsa – Ag. Petros – Vourvoura – Tegea – Tripoli – Achladokambos – Kiveri – Astros – Ag. Andreas – Leonidio (circa 250 km)

Verkorting: Van tripoli via Eleochori naar Astros (circa 175 km)

Een mooie route langs bergen en de Egeïsche Zee draait als een Franse corniche van Leonidio naar Astros en noordelijker naar Kiveri. Onderweg duiken Melana en Tiros op, bescheiden badplaatsjes met kiezelstranden. Agios Andreas ligt in het binnenland en heeft enkele kilometers naar het oosten een goed strand (Paralia).

De route kronkelt nu de stille, ruige bergen in met links matige tot slechte weggetjes naar kloosters als Artokosta, met mooie muurschilderingen en Prodromou. Ze liggen dieper in de bergen dan men denkt. Via de bergdorpen Kastanitsa en Sitena komt men na veel gekronkel en gedraai op de stoffige wegen in Ag. Petros, met accommodatie en een benzinepomp. In de omgeving leiden allerlei kronkelweggetjes naar stille, soms bijna verlaten bergdorpjes, waarvan Kastri het centrum is. Van oudsher wonen hier herders die in de winter naar de kust trekken om het grimmige bergland te ontvluchten.

Zes kilometer eerder ligt links het Moni Malevis, waar nijvere nonnen veel pelgrims ontvangen. Het klooster is enkele malen herbouwd en doet zeer nieuw aan. Voor bergwandelaars is het een baken dat van heel ver al zichtbaar is, als ze de Kronio-top (1934 m) hebben beklommen.

Na 10 kilometer kruist de weg de grote weg Sparti – Tripoli. Onder de rook van laatstgenoemde stad zijn de overblijfselen van het antieke Tegea de moeite van een bezoek waard.

De resten van de Athena-tempel liggen te midden van hedendaagse huizen in het dorpje Alea, kennelijk genoemd naar de mythologische vorst Aleos, die hier eens de scepter moet hebben gezwaaid. Zijn dochter Auge, priesteres van de tempel, zou hier door de macho-held Herakles zijn verkracht. De godin Athene zond als straf honger en een pestepidemie. Het kind van Auge was Telephos.

De Athena-tempel moet bijzonder fraai zijn geweest. De beroemde beeldhouwer Skopas heeft op de metopen en frontons allerlei mythologische voorstellingen weergegeven, waaronder de mythe van Telephos. De Dorische tempel (340 voor Chr.) werd later door binnengevallen Gothen verwoest. Tegea werd weer belangrijk in de 13e eeuw, toen Frankische ridders het tot hun hoofdstad maakten. Toen de Byzantijnse legers de stad heroverden in 1296, vluchtten velen naar de Mani, waar ze als Nykliërs verder leefden in clanverband. Oorspronkelijk herbergde de tempel een ivoren beeld van de godin Athena en twee kleinere beelden van Aesculapeios, god der geneeskunst en Hygieia, godin der gezondheid. De Romeinen hebben die beelden naar Rome overgebracht.

Van de tempel zelf zijn veel brokstukken van zuilen en de oorspronkelijke stenen vloer nog te zien. Ten noorden ervan zou zich de bron bevinden, waar Herakles Auge ontmoette.

In de nabijheid bevindt zich een klein museum, dat beelden, reliëfs, een kop van Herakles en sokkels herbergt (openingstijden: di. tot en met zo. 08.30-15.00 uur. De ervaring heeft geleerd dat het museum al voor 14.00 uur dicht is!).

Op 2 kilometer van de tempel ligt het dorpje Episkopi, waar een enorme kerk (gebouwd op het antieke theater) veel pelgrims trekt, getuige de onafzienbare parkeerplaats. In de naaste omgeving bevinden zich resten van een Romeins theater, van een vroegchristelijke basiliek en enkele latere huizen.

Tripoli (= drie steden) is het centrum van dit deel van Arkadia. Het is een drukke, zakelijke stad, waar weinig te zien is voor de geïnteresseerde in de klassieke cultuur. Er is een archeologisch museum (openingstijden: di. tot en met zo. 08.30-15.00 uur) aan Spiliopoulou, zijstraat van de Gr. Lambraki, dat vondsten uit de omgeving herbergt.

De stad heeft enkele grote pleinen, waarop het ’s avonds gezellig verpozen is: Pl. V. Gorgiou en Pl. Kolokotroni, naar de veroveraar van de stad tijdens de onafhankelijksoorlog.

Voor het vervolg van de route hebt u de keuze tussen Tripoli – Kiveri of Tripoli – Astros. Beide vormen samen ook een aantrekkelijke rondrit.

Tripoli – Kiveri. Dit is een mooie route met het nodige bochtenwerk en brengt u via Steno naar Mouchli, met resten van een middeleeuwse versterking. Terzijde van de weg ligt even verder Achladokambos, waarna de haarspeldbochten u na 40 km in Kiveri brengen, een onbeduidend kustplaatsje. Ten noorden ervan ligt Mili, een aardig dorp met een oude burcht, maar vooral met het prehistorische Lerna in de buurt. In deze voorheen zeer moerassige omgeving heeft de mythologische held Herakles de Hydra met de negen koppen verslagen. Rond 2000 voor Chr. woonden hier al mensen. Delen van muren met torens en trappen zijn opgegraven. Uit circa 1600 voor Chr. dateren resten van een winkel en een keuken (?). Het huis waar de heerser van de stam woonde, wordt het ‘Huis met de Dakpannen’ genoemd. Het bestond uit enkele ruime vertrekken en had waarschijnlijk een verdieping, gezien de overblijfselen van trappenhuizen. Voor de bouw zijn stenen en klei gebruikt. Bij de ingang in het noorden zijn twee Mykeense graven gevonden.

De route langs de kust naar het zuiden volgend, komt u langs vele boomgaarden in Astros, het middelpunt van de fruitteelt. Het ligt niet aan de kust. De Tanos-rivier mondt hier in zee uit bij een kleine vuurtoren en een Frankisch fort. Het strand is aantrekkelijk (Paralia Astros). Verder naar het zuiden ligt Ag. Andreas.

Tripoli – Astros. Dit is een meer avontuurlijke weg de bergen in met in Rizes een afslag naar het bergdorp Kastri, dat al eerder bij Ag. Petros is genoemd. Na een afslag na Doliana bereikt u al snel het 12e-eeuwse klooster Loukou waar de wandschilderingen een bezoek waard zijn. Ten oosten hiervan zou de mecenas Herodes Attikus (101-177) zijn buitenhuis hebben gehad. Slechts enkele resten van fundamenten en zuilen geven de plek aan, waar de vrijgevende leraar welsprekendheid heeft gewoond. Via Ag. Andreas bereikt u Leonidio weer.

10 prachtige bestemmingen in De oostkant van de Peloponnesos en Peloponnesos