Landschap

Het landschap van Peloponnesos bezit ook over prachtige watervallen
Het landschap van Peloponnesos bezit ook over prachtige watervallen, ©Sp!ros

Ligging

De Peloponnesos is het meest zuidelijke deel van het vasteland van Griekenland en wordt in het noorden begrensd door de Golf van Korinthos en het Kanaal van Korinthos (dat in 1893 deze regio van schiereiland tot eiland maakte), de Egeïsche Zee en de Ionische Zee. In het Noordwesten ligt tussen Rio enAntirrio een gloednieuwe brug die vooral is bedoeld voor verkeer uit Midden-Griekenland naar de Peloponnesos.

De Peloponnesos is half zo groot als Nederland en wordt bewoond door slechts 1,5 miljoen mensen. De meesten van hen leven van de landbouw, in mindere mate van de visserij. Het toerisme echter neemt hand over hand toe en vormt een nieuwe, goede bron van inkomsten.

Het eiland is uitermate bergachtig. De bezoeker wordt in het binnenland geconfronteerd met zeer bochtige wegen en weggetjes, waarover slechts spaarzaam verkeer voorkomt. Eenzaamheid alom met af en toe een dorpje, dat er schijnbaar verlaten bijligt.

Op enkele plaatsen kronkelt in het voor- en najaar een rivier, die land- en tuinbouw mogelijk maakt. De bergen zelf zijn op de hellingen begroeid met duizenden olijfbomen en hogerop met naald- of loofbomen. Tot diep in het voorjaar zijn de hoogste toppen met sneeuw bedekt.

De bergen lopen meestal steil in de zee af (Mani), waardoor van brede zandstranden geen sprake is. Die liggen wel langs de westkust, de noordkust en de noordoostelijke kust langs de Golf van Argolis.

De naam Peloponnesos is afgeleid van die van de mythische, beroemde en beruchte held Pelops. Het tweede deel van het woord is Grieks voor ‘eiland’ (nisi).

Onderwerpen

 • Flora en fauna

  Olijfbomen ©Koppi2
  In het zuiden van de Peloponnesos op het schiereiland Mani komen nogal wat wilde bloemen voor, die elders al door bouwactiviteiten en toeristen zijn verdwenen:...
 • Klimaat en reistijd

  Bewolking in Peloponnesos
  Warme zomers zonder regen en natte, zachte winters zijn de algemene kenmerken van het klimaat in Griekenland. Van half april tot eind september is er nauwelijks...
 • Economie

  Wijngaarden in Peloponnesos
  Griekenland is van oudsher een landbouwnatie: wijn- en olijfgaarden bestaan al eeuwenlang en zijn nog steeds een belangrijke bron van inkomsten. De Peloponnesos...
 • Wie was Pelops?

  Pelops staat ook bekend als de stichter van de Olympische Spelen
  Pelops was de zoon van koning Tantalus, die bekend is gebleven als naamgever van de ‘tantaluskwelling’ een onverdraaglijk lijden, veroorzaakt door gebrek aan...