Pinerolo

Pinerolo ligt aan de uitgang van het Chisonedal en heeft 34.000 inwoners. Om het milde klimaat wordt de stad wel het 'Nizza van Piemonte' genoemd. Het is een levendige stad met veel handel en industrie. De bebouwing heeft zich uit het dal omhoog gewerkt tegen de heuvel van San Maurizio. Het centrum heeft 3 kilometer portalen langs de gevels.

De dom, San Donato, dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw, maar is gotisch verbouwd in de 15e eeuw en nogmaals in de 19e eeuw. Door de oude binnenstad loopt de Via Principi d'Acaja met mooie portalen en 15e/16e-eeuwse huizen. Hier staat het Senaatsgebouw (15e eeuw) en op de heuvel de laat-gotische kerk San Maurizio uit 1470 met de slanke 14e-eeuwse toren, de Acaja's.

Pinerolo bezit diverse musea: de pinacotheek, het Etnografisch-natuurwetenschappelijk museum en het Diocesaan museum. Het meest bijzondere is het Museo dell'Arma di Cavalleria, over de geschiedenis van de cavalerieschool, die hier van 1849 tot 1943 bestond.

Bestemmingen in de omgeving van Pinerolo

  • Het westen: Susadal en omgeving

    Het Sacra di San Michele in de omgeving van Turijn.
    De Sant'Antonio di Ranverso staat circa 7 km ten westen van Turijn in het dorp Rosta. Deze kerk, gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw, heeft een schitterende laat-...
  • Susa

    Oude gebouwen in Susa in Piemonte.
    Met 7.000 inwoners, is Susa een charmant stadje, omringd door bergland, met de bijnamen de 'Poort van Italië' of de 'Sleutel van Italië'. Aan de oevers van de...