Festivals en evenementen

Internationaal zand sculptuur festival in Algarve, Portugal
Internationaal zand sculptuur festival in Algarve, Portugal, ©Glen Bowman

 

Highlights

Nossa Senhora das Candeias, Évora

Niet iedereen zal op 2 en 3 februari in de zuidelijke stad Évora kunnen zijn, maar er is wel iets voor te zeggen om zo vroeg in het seizoen naar Portugal te reizen. Dan wordt de traditionele Maria-Lichtmis gehouden, de Nossa Senhora das Candeias. Dit indrukwekkende religieuze evenement valt samen met de jaarlijkse aardewerkmarkt, de Feira dos Pucarinhos, de grootste in zijn soort in Portugal.

Festa dos Tabuleiros, Tomar

Alle evenementen in Portugal verbleken bij het oogverblindend wit waarin de vrouwen gekleed gaan die deelnemen aan het befaamde Festa dos Tabuleiros in Tomar. Dit is een oogstfeest dat elk even jaar gehouden wordt in de tweede week van september. De deelneemsters dragen ieder een anderhalve meter hoge tulband bestaande uit met bloemen versierd brood.

Land van processies, jaarmarkten en volksfeesten

Portugal is meer nog dan Spanje een land van processies, jaarmarkten en volksfeesten. Bij het uitstippelen van uw reis is het de moeite waard rekening te houden met de data van feiras, dat zijn de volksfeesten en jaarmarkten, en romarias, de religieuze feesten en processies. Zo krijg je een aardig kijkje in de diepste lagen van de Portugese volkscultuur. Een overzicht van de belangrijkste Portugese festivals is te vinden op http://portugalfestivalawards.pt. Een greep uit het grote aanbod:

Februari

Niet iedereen zal op 2 en 3 februari in de zuidelijke stad Évora kunnen zijn, maar er is wel iets voor te zeggen om zo vroeg in het seizoen naar Portugal te reizen. Dan wordt de traditionele Maria-Lichtmis gehouden, de Nossa Senhora das Candeias. Dit indrukwekkende religieuze evenement valt samen met de jaarlijkse aardewerkmarkt, de Feira dos Pucarinhos, de grootste in zijn soort in Portugal.

Pasen

Traditionele voedingsbodem is het rooms-katholicisme dat zijn wortels heeft in de noordelijke provincies – van hieruit trok Alfonso VI in 1087 met zijn kruisvaarders ten strijde tegen het Moorse kalifaat. Daarom wordt in de dorpen van Trás-os-Montes de Goede Week (de week voorafgaande aan Pasen) met meer toewijding en devotie gevierd dan elders in het land.

Zoals in Santo Tirso dat 20 km ten noordoosten van Porto ligt in de provincie Minho. Daar wordt in de Goede Week een fraai uitgedoste madonna omgedragen met een gewicht waaronder ruim vijftig man gebukt gaat.

Mei

Naast vele andere evenementen kent Algarve een groot volksfeest dat jaarlijks op de maandag na Pasen in Loulé wordt gehouden: Festa de Nossa Senhora da Piedade. Ter ere van de patroonheilige van de stad wordt het beeld van de Maagd Maria plechtig en onder begeleiding van muziek door de stad gedragen.

Massale jaarlijkse gebedsbijeenkomst op 12 en 13 mei in Fátima. Niet alleen voor de honderdduizenden religieuzen een belangrijke gebeurtenis, maar als fenomeen ook voor niet-gelovigen interessant om van nabij mee te maken.

Juni

Jaarlijks wordt op de 19e juni ter ere van São Pedro in Sintra een grote jaarmarkt gehouden.

Het zomerfestival van Beja dat in de eerste week van juni wordt gehouden, trekt jaarlijks tienduizenden binnen- en buitenlandse bezoekers.

Van 21 t/m 30 juni viert de Braga het vermaarde Feira de São João, een uitbundig evenement met processies, dans, een markt en afsluitend feestelijk vuurwerk.

Augustus

Dat is ook het geval in Viana do Castelo, de belangrijkste haven- en badplaats aan de Costa Verde. In de derde week van augustus wordt hier het startsein gegeven voor het vele dagen durende Romaria da Senhora da Agonia. Er is een jaarmarkt, een processie en niet te vergeten stierengevechten.

September

Al deze evenementen verbleken bij het oogverblindend wit waarin de vrouwen gekleed gaan die deelnemen aan het befaamde Festa dos Tabuleiros in Tomar. Dit is een oogstfeest dat elk even jaar gehouden wordt in de tweede week van september. De deelneemsters dragen ieder een anderhalve meter hoge tulband bestaande uit met bloemen versierd brood.

Oktober

Jaarlijks worden op 12 en 13 mei en 12 en 13 oktober in Fátima massale gebedsbijeenkomsten gehouden.

Andere onderwerpen

 • Economie

  Portugal behoort tot de acht grootste producenten en exporteurs van wijn
  Aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw was Portugal als gevolg van de koloniale oorlogen zo goed als bankroet. Door het wegvallen van de...
 • Flora en fauna

  Fauna in Portugal
  Niet alleen het Portugese landschap kent grote verschillen, ook de flora en fauna is kleurrijk en divers. De streek ten noorden van de Rio Douro kent relatief...
 • Portugal: Volksaard

  Een bedelende jongen op de accordeon in Lissabon, Portugal
  Een Spaans gezegde luidt: Ontdoe een Spanjaard van al zijn deugden, en je hebt een Portugees. Zo’n aforisme zegt natuurlijk alles over de Spanjaarden zelf die...
 • Souvenirs

  Azulejos
  Handbeschilderd aardewerk behoort tot de populairste souvenirs van de Portugese toeristenindustrie. Dat je door het enorme aanbod slechts zelden iets bijzonders...
 • Staatkundig

  President Aníbal Cavaco Silva
  Portugal is sinds het gedwongen vertrek van koning Manuel II in 1910 een republiek. In 1926 deden rechtse militairen met succes een greep naar de macht. Linkse...
 • Taal

  Een Portugese vrouw
  Het Portugees wortelt in het Latijn en behoort tot de oudste talen van Europa. Het wordt niet alleen in Portugal zelf gesproken, maar ook in de voormalige...