Portugal in vogelvlucht

Een van de stranden van Nazaré
Een van de stranden van Nazaré, ©Rei-artur

Highlights

Lissabon, aristocratische stad met schilderachtige volkswijken
Koninklijke paleizen, aristocratische villawijken, lommerrijke avenues, schemerige Jugendstil cafés, en schilderachtige volkswijken. Sferen, geuren, beelden en geluiden, in al hun verscheidenheid bepalen ze het unieke karakter van een van de oudste en boeiendste hoofdsteden van Europa.

Mafra-klooster, Portugals Versailles

In het uitbundige landschap van Estremadura ligt het kolossale Mafra-klooster, het symbool van Portugals 18e-eeuwse hoogmoed. Ontworpen door een Duitse bouwmeester naar voorbeeld van de Franse Zonnekoning. Gebouwd met bloed, zweet en tranen van 50.000 dwangarbeiders. De in Holland gegoten klokken klinken nog even welluidend als weleer. Een must see.

Braga, het Rome van Portugal

Braga wordt wel het ‘Rome van Portugal’ genoemd. Niet alleen vanwege de unieke laat-middeleeuwse kathedraal. In het nabijgelegen bedevaartsoord Bom Jesús do Monte vermengen op katholieke hoogtijdagen busladingen dagjesmensen zich met diep devote bedevaartgangers tot een bont gezelschap.

De stranden van Nazaré

De mooiste stranden van Portugal vindt u niet alleen aan de Algarve, maar ook aan de Atlantische kust. Een van de bekendste badplaatsen is Nazaré. Bescheiden in omvang, maar met faciliteiten die in kwaliteit tegemoetkomen aan de wensen van de verwende vakantieganger. Vanaf het gezellig drukke Blauwe Vlag-strand heb je zowel in noordelijke als zuidelijke richting een uitloop van vele tientallen kilometers. Het zwemmen is er buiten de bewaakte stranden minder veilig.

Évora, een museumstad als oase

De ommuurde museumstad Évora is voor reizigers een oase in de door de zon geteisterde Planicies, de laagvlakte van Centraal-Portugal die traag en verstilt richting Algarve rolt. U vindt er prachtige witte stadjes als penseelstippen op een impressionistisch schilderij. Ze hebben moeiteloos vijf, zes eeuwen geschiedenis weten vast te houden.

Algarve, onbekend maar bemind

Weinig mensen kennen de Algarve echt goed. Eenmaal aangekomen in hotel, appartement of op de camping, nemen zon en zee de vaart uit het leven. En dat is ook de bedoeling van vakantie. Maar wie er een paar dagen voor uittrekt, ontdekt hoe mooi en rustig de ‘buik’ van Portugal is. Bijvoorbeeld in de Serra de Monchique, het westelijke berggebied van de Algarve, waar niet voor niets veel BWB’s (Bekende Wereldburgers) een tweede huis hebben.

In vogelvlucht door Portugal

 • Alentejo, de Portugese laagvlakte

  Campinos in Alentejo
  Vanaf Lissabon naar het zuiden strekken zich de Planicies (laagvlakten) uit. Geteisterd door de zon golft het laagland traag en verstilt richting Algarve. Het is...
 • Algarve

  Algarve, Portugal
  De Algarve is de Portugese buik: het zachte, warme zand, het lauwe water van de oceaan, de witblauwe lucht, het prachtige achterland van de Serra de Monchique en...
 • Noord-Portugal

  Bom Jesús do Monte in Noord-Portugal
  Wanneer u vanuit Noord-Spaanje Portugal binnenrijdt en het uitgestrekte laaggebergte van Trás-os-Montes overtrekt (Trás-os-Montes betekent letterlijk ‘Over de...
 • Tussen Douro en Taag

  Het Nationale Park Serra da Estrela
  Portugal tussen Rio Douro en Rio Tajo (Taag), ofwel tussen de havenstad Porto en de hoofdstad Lissabon, verbergt een groot aantal verrassingen. Van bijzondere...