Isole Pelagie en Lampedusa

Lampedusa
Lampedusa is onderdeel van de Isole Palegie

Isole Pelagie bestaat uit de eilanden Lampedusa, Linosa en het onbewoonde Lampione, 200 respectievelijk 160 km ten zuiden van Sicilië. Er is haast geen begroeiing, geen bronnen en weinig toerisme. In 1973 is een ontziltingsfabriek voor drinkwater uit zeewater gebouwd, met hulp van de Cassa per il Mezzogiorno.

Lampedusa

Lampedusa is een smal eiland, 21 km2 groot, met 5.000 inwoners. Men vist op sardines en makreel. Het heeft een rotskust met grotten. In het zuidoosten is een zandstrand. Er groeien wat vijgen, cactussen en oleanders. Het plaatsje Lampedusa doet Afrikaans aan. De Pelgrimskerk is gewijd aan Madonna di Porto Salvo. Er lopen alleen voetpaden over het eiland; excursies kunnen dus het beste per boot gemaakt worden: in 3 uur vaart men het eiland rond.

Het eiland is vooral bekend omdat veel Afrikaanse vluchtelingen per boor proberen om via het eiland lampedusa proberen om als bootvluchteling voet aan wal te krijgen in Italie en Europa. Veel van deze bootvluchtelingen, niet minder dan 10%, verdrinken onder verschrikkelijke omstandigheden. Tot op de dag van vandaag is er helaas nog geen oplossing voor de bootvluchtelingen gevonden.

Lampione

Lampione is onbewoond, 180x200 m groot en ligt 18 km ten Westen van Lampedusa.

Linosa

Linosa, 42 km ten noorden van Lampedusa, is 5 1⁄2 km groot en heeft 500 inwoners. De bodem bestaat uit basalt, lava en tufsteen. Er zijn 5 dode vulkanen. De hoogste is de Monte Rossa van 195 m. Het eiland is begroeid met macchia. Porto Vecchio aan de Zuidkust heeft visserij, vijgen- en druiventeelt. Voor onderdak is men aangewezen op enkele privé-pensions of de tent. Er zijn geen wegen, alleen ruwe voetpaden.