Guyana

Kathedraal in Georgetown
Kathedraal in Georgetown

Guyana, het westelijk buurland van Suriname, kan een vergeten kolonie van Nederland worden genoemd. Hoewel de Zeeuwen er bijna tweehonderd jaar de vlag zwaaiden (1616-1803) bekommert slechts een enkeling zich om het Hollands cultureel erfgoed. Zo is er op Fort-Island nog een Oud-Hollands kerkje te zien en zijn er diep in het oerwoud nog resten van het Fort Kijkoveral.

Onder Nederlands bestuur ontwikkelde Guyana zich tot een veelbelovende plantagestaat, waar met gebruik van negerslaven rond de rivieren de Essequibo, Berbice en Pomeroon suikerriet, koffie en cacao werden verbouwd. Het succes eindigde bij de overname door de Engelsen in 1803.

De Nederlandse taal liet zich in Guyana echter met moeite uitroeien. De plaatselijke kranten bleven nog ruim 100 jaar na de Britse overname tweetalig en begrippen als ‘baas’ en ‘polder’ zijn nog altijd in zwang. Ook zijn er plaatsnamen als Goed Fortuin en Beterverwagting, al worden die tegenwoordig met een Engels accent uitgesproken.

Springlands

Aan de overkant van de brede Corantijnrivier, de grensrivier tussen Suriname en Guyana, ligt het aanmeerplaatsje Springlands. Het stadje vormt een springplank voor een bezoek aan het achterliggende Guyana. Vanuit Springlands rijden bussen naar Georgetown, de hoofdstad van het voormalige Britse rijksdeel dat in 1966 onafhankelijk werd. Tussen Nieuw-Nickerie en Springlands is een levendig transport van mensen en goederen ontstaan. Guyanese dagjesmensen wagen de oversteek in open houten bootjes om goedkoop te winkelen in Nieuw-Nickerie in Suriname. Vanuit Suriname worden kleding en sigaretten in Guyana doorverkocht, een handel die door douaniers oogluikend wordt toegestaan.

De oversteek

Automobilisten bereiken Springlands met de Canawaima veerdienst die om 11.00 uur vanuit de Southdrain terminal vertrekt, 37 km buiten Nieuw-Nickerie, het westelijke grensstadje in Suriname; passagiers dienen om 10.15 uuur aanwezig te zijn. De oversteek duurt een halfuur. Terug vanuit Guyana vertrekt de boot om 13.00 uur Guyanese tijd (Guyana loopt een uur achter op Suriname). Voor de overtocht heeft een huurauto een in Guyana geldig verzekeringsbewijs nodig dat voor de nodige valuta bij een assurantiebedrijf te koop is.

Ook het veer vaart uiteraard niet kosteloos: voor een 21-dagenretour betaalt u US$ 15.- per persoon, US$ 30.- voor een personenwagen en US$ 40.- voor een terreinwagen. Informeer voor vertrek naar eventuele schemawijzigingen: tel.: 08540088, of 08804932.

Voetgangers winnen heel wat tijd als zij de overtocht naar Guyana bij Backtrack (spreek uit: baktrak) even buiten het stadscentrum van Nieuw-Nickerie aandurven. Backtrack is een vertrekpunt van kleine passagiersboten aan de Surinaamse kant van de Corantijnrivier, waarbij men geen officiële uitlaatpost passeert. De open vissersboten varen meermalen per dag en leggen het traject in 15 minuten af, maar de overtocht is illegaal en kan tot een fikse boete leiden.

Op de dijk bij Backtrack is ten behoeve van hindoereizigers een gebedsruimte ingericht. Indien u bij terugkomst uit Guyana een immigratiepost passeert, dient u officieel een multiple entry visum voor Suriname aan te tonen en een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts. Backtrack is met de auto vanuit het centrum van Nieuw-Nickerie in 15 minuten bereikbaar, via de Achterstraat (Doerga Shawstraat), de Van Drimmelenpolder en de Corantijnpolder.

Bestemmingen in de omgeving van Guyana

 • Coronie

  Eigenaar van kokosplantage Novar in Coronie
  Bij aankomst aan de westelijke oever van de Coppenamerivier wordt u verwelkomd door een bord met de tekst: Welkom in het district Coronie, Vredig, Vrij en...
 • Nickerie

  Beeld van slavin Alida in Wageningen
  Na Coronie, het Surinaamse kokosdistrict, houdt de bebouwing op en verandert het landschap langzaam. Hoge palmen maken paats voor uitgestrekte rijstpolders. Dit...
 • Saramacca

  Kunstwerk in het district Coronie
  Vanuit de Henck Arronstraat in Paramaribo is Saramacca eenvoudig te bereiken. Na het centrum gaat deze straat over in de Kwattaweg, een drukke tweebaansweg die...

Reacties

Beste Ik heb een vraag ik wil met een busje naar Guyana en wil weten hoe moet ik me auto verzekering en hoeveel gaat visum kosten Surinaams en is zelfde tickets geldig voor retours ? Met vriendelijke gegroet Kishan

Beste Kishan, het is essentieel dat uw auto een `full coverage' heeft die geldig is voor Guyana. U kunt dit zien op uw verzekering. Hier staan de landen die zijn uitgesloten. Indien u bij terugkomst uit Guyana een immigratiepost passeert, dient u officieel een multiple entry visum voor Suriname aan te tonen en een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts. Een toeristen kaart is niet voldoende omdat u tweemaal Suriname bezoekt. Een Tourist Multiple (visum) ofwel een Toeristenvisum voor meerdere binnenkomsten kost 40 euro. U moet na (online) aanschaf binnen 2 maanden in Suriname zijn. Het visum is 90 dagen geldi. Goede reis!