Anaga-gebergte

Het prachtige Anaga-gebergte
Het prachtige Anaga-gebergte, ©Peng

Minder bekend dan het gebied van de Teide, maar zeker net zo fascinerend en minder druk bezocht is het Anaga-gebergte, een beschermd natuurgebied dat op het noordoostelijk deel van het eiland ligt, in de buurt van de hoofdstad Santa Cruz en La Laguna. Dit contrastrijke gebied met bergketens en bossen, afgewisseld door diepe dalen met groene weiden is behoorlijk verlaten, het was tot voor kort maar moeilijk bereikbaar en dus heeft het toerisme (nog) geen greep gekregen op het gebied. Aan de kust liggen kleine, zwarte lavastrandjes voor mensen die de massa willen ontvluchten, de oeroude laurierbossen in de bergen zijn een uitstekend wandelgebied, alhoewel het gebied wél vaak in de mist ligt. Het is er dan ook een stuk frisser.

Ooit was het Anaga-gebergte een los deel, later ‘groeiden’ drie vulkanische eilanden (bergtoppen) in de Atlantische Oceaan aan elkaar tot de huidige driehoek Tenerife. Het gebied kent schitterende flora en laurierbossen en is dan ook populair bij natuurliefhebbers en wandelaars. Het beheer van de natuurparken verstrekt wandelkaarten. De hoofdweg, vol bochten en langs diepe dalen, gaat via Las Mercedes naar de bergkam, onderweg is een bezoekerscentrum bij Cruz del Carmen en er zijn diverse uitkijkpunten (miradores).

De Pico del Inglés is het hoogste uitkijkpunt, bijna duizend meter hoog met een mooi uitzicht over de oceaan en het hele gebied. Anaga kent één groter bergdorp: Taganana. Dit dorp, dat nog niet lang geleden alleen per boot of muilezel bereikbaar was, herbergt één van de oudste kerken van Tenerife, Nuestra Señora de la Nieves uit 1506, beroemd om een Vlaams drieluik uit de eerste helft van de 16e eeuw. Bijzonder is één van de laatste grottendorpen van het eiland Chinamada waar uit de rots gehouwen bewoonde huizen (nu comfortabel met electriciteit en stromend water) te bezichtigen zijn. Aan de voet van het gebergte, aan de kust, ligt Playa del Roque, een rustig strand met prima visrestaurants in de buurt en Playa Benijo, een nog rustiger strand waar de zee sterke stroming heeft.

Kaart van Anaga-gebergte en omgeving