Carnaval op Tenerife

Carnaval in Santa Cruz
Carnaval in Santa Cruz, ©Rcandre

Het is nog niet zo eenvoudig om carnaval in de hoofdstad Santa Cruz (of Puerto de la Cruz) door te brengen, want een accommodatie moet héél ver van tevoren gereserveerd worden. Het jaarlijkse feest trekt zo’n kwart miljoen feestvierders! In februari/maart is de doorsnee Tiñerfo amper aanspreekbaar, want tot over de oren bezig met carnaval, hét feest der feesten.

Misschien is het carnaval op de Canarische eilanden wel zo uitbundig door de invloeden van Zuid-Amerika, er is door de eeuwen heen veel heen en weer verhuisd door de eilandbewoners. Misschien is het verlangen naar fiësta nog sterker geworden door het verbod dat generaal Franco uitvaardigde. Carnaval werd in ‘zijn’ jaren eerst alleen in het geniep gevierd, omdat het heidense feest hem een doorn in het oog was. Pas sinds 1961 is het een offcieel feest. Het werd dus clandestien gevierd, maar het aantal anti-Francoliederen dat gemaakt en gezongen werd was er niet minder om.

Toen caranaval mocht ging de deksel van de pan en sindsdien bruist het carnaval op het eiland. Het carnaval van Santa Cruz geldt als ‘het beste carnaval ter wereld op dat van Rio de Janeiro na’. Dansers en muzikanten worden van heinde en ver, vooral uit Zuid-Amerika, gehaald om het feest luister bij te zetten, de menigte gaat zingend en dansend door de straten. Op Plaza de España staat een groot podium, in de straten eromheen de kraampjes met muziek en eten, het feest gaat dag en nacht door.

Hoogtepunt van het feest is het evenement rond de verkiezing van de carnavalskoningin. In 1987 kreeg dit feest een speciale vermelding in het Guiness Book of Records, zangeres Celia Cruz voerde toen ‘de troepen’ aan.

Kaart van Carnaval op Tenerife en omgeving