Duiken, snorkelen en surfen op Tenerife

Duiken, snorkelen en surfen op Tenerife
Duiken, snorkelen en surfen op Tenerife, ©Jose Mesa

De zee rond Tenerife is warm en de kusten zijn steil en rotsachtig en dat maakt dat Tenerife voor duikers een interessant gebied is. Anders dan in bijv. de Caribische wateren is de zee niet azuurblauw en helder, maar er is desondanks een grote verscheidenheid aan vissen te bewonderen.

Vóór je gaat duiken moet je je goed voorbereiden, wat begint met een duikcursus bij een officieel erkende duikschool/centrum (PADI, CMAS). Zie ook Regels voor de duiker! Duikcentra/scholen zijn te vinden in alle kustplaatsen waar duiken populair is: El Médano, Costa Silencio, Los Cristianos, Playa de las Américas, Playa Paraíso, Los Gigantes, Garachico en Puerto de la Cruz. Deze centra en scholen organiseren ook talloze duik-excursies.

Als je al een duikbrevet hebt en ervaren genoeg bent kun je op eigen houtje (dat wil zeggen: altijd met z’n tweën of met een groep) gaan duiken met een eigen duikuitrusting of één die gehuurd wordt bij een duikcentrum. In geval van nood is er op Tenerife een reddingsboot en een decompressiekamer beschikbaar.

Als je er niet helemaal zeker van bent of je wel wilt/durft/kunt duiken, kun je ook gaan snorkelen om iets van het onderwaterleven te zien. Snorkelsets zijn te koop of te huur bij de duikcentra.

De beste duikplekken van Tenerife

Costa Silencio: veel koraalbanken door de steile rotsformaties en verder gezonken schepen.

Los Cristianos: één van de beste duikgebieden van Tenerife door de diepe kloven onderzee, koraalbanken en een scheepswrak.

Playa Paraíso: beginnersplek, omdat het water rustig is en er toch genoeg te zien valt.

Los Gigantes: steil aflopende rotswand waar grote scholen vis voorbij komen.

Puerto de la Cruz: de beste duikplek aan de westelijke kust.

Andere populaire watersport op Tenerife is surfen, zowel windsurfen als surfen. Vooral El Médano is een paradijs voor windsurfers, het ligt in het zuidwesten onder de rook van luchthaven Reina Sofia en het is er behoorlijk winderig. Windkracht 5 of 6 is geen uitzondering. Deze badplaats heeft een twee kilometer lang zandstrand, Playa Médano, het langste van Tenerife. Het meest zuidelijke deel van dit strand, Playa Sur, is vooral erg in trek bij de surfers. Er is een zeer sterke stroming, vooral even uit de kust, en de golven komen behoorlijk hoog. El Médano is helemaal ingericht op surfers, de hotels hebben surfvoorzieningen en er zijn volop surfscholen waar ook boards en andere surfuitrustingen worden verhuurd. Hier worden iedere zomer wereldkampioenschappen windsurfen gehouden. Een  handig adres waar je informatie vindt over windsurfen, activiteiten, surflessen en verhuur zijn: www.surfcenter.el-medano.com.

Er zijn meer stranden te vinden waar je goed kunt surfen, de één wat meer geschikt voor beginners, de andere juist voor (zeer) ervaren surfers. Playa de las Américas biedt mogelijkheden voor beginners, voor de meer ervaren surfer zijn de volgende stranden de moeite van het ontdekken waard: Playa Los Patos bij Puerto de la Cruz aan de westkust, Playa Benijo bij het Anagagebergte en Playa del Soccoro bij Los Realejos.

Zorg dat je altijd over de meest actuele informatie over zeestromingen, windsterkte, golfhoogte en mogelijke gevaren beschikt, surfscholen en -centra zijn in de regel goed op de hoogte!

Reacties

Goedenavond, Is het mogelijk om te snorkelen op Tenerife?Zo ja,waar kun je dat het best doen. Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. Met vriendelijke groet, Ellen Teuteberg

Hallo Ellen, Ja het is zeker mogelijk om te snorkelen in Tenerife! Mooie plekken om te snorkelen zijn Puerto Santiago, Masca Bay en Playa San Juan. Fijne vakantie!

Hallo, mijn vriend en ik willen aankomende december naar Puerto de la Cruz om te gaan windsurfen en golfsurfen. Er zijn 2 surfscholen zagen wij, (La Marea en Atlantik Surf), maar zijn er ook windsurfscholen? Verhuren die ook in de winter? Wij hebben zelf wetsuits, dus willen graag planken huren (en voor windsurfen ook verder gear). Met vriendelijke groet

Beste ChiChi, de meeste windsurfers verzamelen zich in El Medano, gelegen direct ten zuiden van de grote badplaatsen. Zie ook: http://www.vakantiearena.nl/tenerife/duiken-snorkelen-en-surfen-op-tenerife In het noorden is windsurfen ook goed mogelijk, maar ik ken geen windsurfscholen. Neem eens per e-mail contact op met de surfschool Wave experience(infospain@wavexperience.eu) of de Quicksilvers surfschool (info@k16surf.com). Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen. Veel succes!

Hoi, 22 april trekken we voor een weekje naar Puerto de la Cruz. Wij zouden graag snorkelen. Ik kan me voorstellen dat dat dieper op zee geen probleem is, maar kan je ook al mooie dingen zien aan de kustlijn ?

Beste Sandra, Puerto de la Cruz is een prima plek om te snorkelen bij de bijhorende stranden.